Det finns många alternativ att fundera över i förslaget om ny länsplan för infrastrukturen.
Det nya förslaget för den regionala planeringen av infrastrukturen är nu ute på remiss och går att läsa på Regionens webb.
I planen beskrivs nuläge, mål och förutsättningar för planering av de investeringar som ska göras i transportsystemet i länet åren 2023-2033.
– Det finns en del val att göra och det är bra om vi får in synpunkter på alternativen, säger Johan Örjes (C), ordförande i trafik och samhällsutvecklingsnämnden i Region Uppsala.
I planen vill man lyfta fokuset från namnsatta objekt för att få en bredare diskussion i frågan.
Tre alternativa riktningar har tagits fram med olika fokus.
I alternativ A är inriktningen att åtgärda brister i prioriterade tätorter med färre än 10 000 invånare. I alternativ B ligger fokus på de regionala utvecklingen och alternativ C har fokus på de prioriterade transportstråken och dess omland.
– När de gäller de stora objekten är förslagen ungefär desamma i de tre inriktningarna och en stor del av satsningarna ligger kvar sedan tidigare planer, vilket kommunerna haft önskemål om, säger Johan Örjes.
I alternativ C finns mer pengar avsatta för namnsatta objekt, drygt en miljard kronor. I de andra alternativen har de namnsatta objekten fått mellan 850 och 880 miljoner kronor.
Exempel på skillnader i alternativen är cykelvägen till Alstasjön som finns med i både alternativ A och alternativ C men med lite olika prioritering. I alternativ C finns även cykelbarheten på väg 55 med, sträckan Litslena-Örsundsbro, samt åtgärder inne i Örsundsbro.
I alternativ B har åtgärder på väg 288 lagts in mellan de två etapperna av väg 55 som byggs om till mötesfri landsväg. Där får etappen mellan Örsundsbro och Kvarnbolund stå tillbaka för väg 288.
– Det finns många synpunkter på när saker ska göras, därför har vi flera alternativ i planen, säger Johan Örjes.
Budgetramen för länsplanen 2022-2033 har utökats av regeringen och ligger på 1 921 miljoner kronor.
– Vi har fått mer pengar än vid förra vändan men behoven är oändliga, vi skulle inte klara av alla behov även om vi fick dubbelt så mycket, konstaterar Johan Örjes.
Förslaget på länsplan har tagits fram av Region Uppsala i samarbete med länets kommuner och Trafikverket. Remissrundan pågår i tre månader och i april 2022 ska regionfullmäktige ta beslut om planen.