Miljardsatsning på ny fjärrvärme kan sänka priset

Minst 1,3 miljarder kommer Enköpings nya fjärrvärmeanläggning att kosta.
Ändå beräknas kunderna få ett lägre fjärrvärmepris än idag.

Planeringen för den nya anläggningen som ska förse Enköping med fjärrvärme pågår och ett så kallat inriktningsbeslut är fattat av styrelsen för Ena Energi. Vd Torbjörn Claesson berättar att beslutet inte omfattar någon elproduktionen, som verket har idag.

Planeringen för den nya anläggningen som ska förse Enköping med fjärrvärme pågår och ett så kallat inriktningsbeslut är fattat av styrelsen för Ena Energi. Vd Torbjörn Claesson berättar att beslutet inte omfattar någon elproduktionen, som verket har idag.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-11-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Enköpings nya fjärrvärmeanläggning, som beräknas kosta minst 1,3 miljarder, förväntas sänka fjärrvärmepriset för kunderna.
  • Anläggningen kommer att utnyttja spillvärme från datahallar, lagra överskottsvärme i bergssprickor och elda skogsavfallsrester.
  • Trots den stora investeringskostnaden säger Ena Energis vd, Torbjörn Claesson, att kunderna inte behöver oroa sig för högre priser tack vare effektivare teknik och flexibilitet i energikällorna.

Miljardflytten 

När det stod klart att Enköpings kommun vill frigöra området i hamnen, där kraftvärmeverket ligger i dag, startade Ena Energi projektet Futurena och en bred förstudie för att undersöka alla möjliga energilösningar.

För ett år sedan hade förstudien reducerats ner till sju olika alternativ och i våras tog styrelsen ställning till det man ser som sitt förstahandsval för vilka produktionskällor som ska försörja Enköpings framtida fjärrvärmesystem.

Att bygga en liknande anläggning som den som finns idag, där 98 procent av bränslet är returträ, är nämligen inte aktuellt.

undefined
Idag är det flis av returträ som eldas för att få fjärrvärme i Enköping. I den nya anläggningen kommer fjärrvärmen komma från olika produktionskällor.

– Målet är att den nya anläggningen ska vara flexibel, vi vill inte låsa fast oss vid en energikälla utan kunna sprida riskerna, säger Ena Energis vd Torbjörn Claesson.

Det alternativ som styrelsen bestämt sig för att gå vidare med är en anläggning som kan ta till vara spillvärme från datahallar, lagra överskottsvärme i så kallade spricklager i berget samt elda grot i flispanna, alltså rester från skogsavverkning (grenar och toppar). Idag producerar Ena Energi också el men bedömningen som gjorts är att lönsamheten för elproduktion inte kommer att löna sig och har därför valts bort.

Alternativ som exempelvis avfallsförbränning, solvärme och att dra en ledning till Mälarenergi i Västerås och köpa fjärrvärme därifrån har valts bort.

Men inriktningsbeslutet är just en inriktning. Ingenting är ännu hugget i sten.

– Utvecklingen går otroligt snabbt nu. Det har hänt mer under de senaste fem åren än det gjorde under mina första 35 år i energibranschen. Så det här är vad som gäller just nu men vi är öppna för att ändra oss, beroende på vad som händer. Inga avtal är skrivna åt något håll, säger Torbjörn Claesson.

Styrelsens förstahandsalternativ är grovt kostnadsberäknat till 1,3 miljarder i dagens penningvärde, det är också det billigaste av de sju alternativen. Men trots den stora investeringskostnaden säger Torbjörn Claesson att fjärrvärmekunderna inte behöver oroa sig för att få dyrare fjärrvärme än de har idag.

– Nej, den nya tekniken är så mycket effektivare och i och med flexibiliteten i de olika energislagen kommer kunderna till och med att få ett lägre pris än idag, säger han.

Vikten av att hålla ner fjärrvärmepriset är också något som Peter Book (M) skriver under på. Förutom att vara kommunstyrelsens ordförande är han också ordförande i Emab (Enköpings moderbolag), som äger det kommunala bolaget Ena Energi.

undefined
"Den största utmaningen med den framtida fjärrvärmeproduktionen är att göra den prisvärd för kunderna", säger Peter Book, som både är ordförande i kommunstyrelsen och i Emab (Enköpings moderbolag), som äger det kommunala bolaget Ena Energi.

– Den största utmaningen med den framtida fjärrvärmeproduktionen är att göra den prisvärd för kunderna. Är vi inte konkurrenskraftiga så överger kunderna oss för andra värmelösningar, säger han.

Att den nya anläggningen blir flexibel är därför oerhört viktigt, menar han. Att Ena Energis styrelse valt inriktning tycker Peter Book är bra men säger att frågan om produktionsmetod och investeringskostnad ska avgöras av politikerna i kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige.

– Jag tycker till exempel att vi behöver titta lite mer på Västerås-alternativet, säger han.

Hur snart frågan kan komma upp till kommunfullmäktige kan han inte säga, mer än att det är bråttom. 

– Den nuvarande pannan har snart nått sin livslängd och 2035 vill vi att hamnområdet ska vara sanerat och klart. Marken är värderad till mellan 600–800 miljoner och ska vi sälja den för bostadsproduktion så finns det en potentiell intäkt där, säger han.

Nya anläggningen

Många tillstånd krävs innan en ny anläggning som ska producera fjärrvärme kan komma på plats.

Arbetet med att söka miljötillstånd för att pröva anläggningens miljöpåverkan pågår och Ena Energi planerar att skicka in ansökan i slutet på nästa år. 

När beslut tagits om platsen för anläggningen måste en ny detaljplan som styrs hur området får användas tas fram och antas.

Innan byggnationen kan påbörjas krävs också bygglov och startbesked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!