Tur att sambon Angelica Önerud delar Mikael Sandorfs intresse för öl. Hembryggningen tenderar nämligen att breda ut sig i lägenheten. Sju månader gamla dottern Märta är dock med ålderns rätt helt ointresserad av ölbryggningen som försiggår i deras hem.
– Bryggeriet är i badrummet och det här är jäsrummet, skrattar Mikael Sandorf och öppnar dörren till klädkammaren i hallen.
Malten förvarar han på vinden där han krossar den med hjälp av en maltkross som drivs av en skruvdragare.
Det är mycket prylar, men hembryggaren är noga med att påpeka att det i stort sett inte behövs mer utrustning än en kastrull och en plasthink för den som vill prova på att brygga egen öl. Han började för sju år sedan och inledde sin bryggarbana med just kastrull och hink.
Mikael Sandorfs specialitet och den ölsort som han vurmar mest för är suröl.
– Man får experimentera och prova nya råvaror och andra tillvägagångssätt när man gör suröl, förklarar han tjusningen.
För tillfället har han gjort en variant med hallon och marshmallows. Den smakar definitivt mer hallon än marshmallows.
– Men det är klart att vet man att det är marshmallows i den så känner man nog det, förklarar han.
Inom kort har Enköpingsborna chansen att få smaka på Mikael Sandorfs och hans kompanjon Johan Hallbergs brygder.
På lördag är det nämligen återigen dags för Enköpings öppna mästerskap i hembryggt öl, som arrangeras av Ena Brygg & Sving för 20:e gången. Bland deltagarna finns Mikaels och Johans brygglag.
En nyhet är att en fjärde klass, en temaklass, finns med i tävlingen. I år är temaklassen belgiskt öl.
Det är många domare i Bahcohallen. Det är nämligen den provsmakande publiken (betalande B-medlemmar i Ena Brygg & Sving) som röstar på dryckerna i de fyra klasserna.
– Vi siktar som vanligt på att få 600 till 700 B-medlemmar, berättar Hasse Orlov i den arrangerande föreningen inför lördagen.
– Det som är så roligt med arrangemanget är att det är så stor spridning, både med kunskap och intresse, hos besökarna, tycker Mikael Sandorf.
Förra året knep Stygg brygg, som Mikael och Johan kallar sig, två guld och ett silver. De räknar med att ha med sig totalt 100 liter till de fyra klasserna.
– Jag har aldrig varit med om att det blir något kvar i något fat, säger Angelica Önerud.
– Det är det bästa betyget man kan få, när folk kommer tillbaka och frågar om de kan få mer, ler hembryggaren.