Svar till Kjell Mellqvist ”Jägarna vill ha ensamrätt”.
Det är begripligt att man både kan bli orolig och upprörd över antalet viltolyckor på våra vägar och förolyckade rådjur. Likaså att man snabbt vill hitta en enkel förklaring. Upprördhet och brådska är dock sällan tillförlitliga rådgivare.
Det är viktigt att kunna skilja mellan fakta och egna värderingar. Att ha åsikter är inte samma sak som att ha insikter.
Att påskina att myndigheterna som en eftergift av en påstådd kraschad rådjursstam skulle ha gett tillstånd till ”avskjutning” av lo och räv är verkligen en falsk verklighetsbeskrivning.
Rävjakt har varit tillåten i alla tider. Den jakten regleras i Jaktförordningens bilaga 1. under Allmänna jakttider. Även om rävjakten inte tillåts under hela året så är jakttidens längd varken gränssättande för hur många rävar som får skjutas eller någon myndighetseftergift till följd av kraschad rådjursstam.
Licensjakten efter lodjur syftar till att förebygga och minska risken för skador och negativa socioekonomiska effekter för tamdjurshållare helt i enlighet med nationella mål.
Både räv och lodjur tar förvisso åtskilliga rådjur och lär så fortsätta vilket vi som jägare också måste acceptera.
Enligt tillgänglig officiell avskjutningsstatistik har antalet under jakt fällda rävar i Uppsala län sjunkit med över 20% de senaste fem åren. Samtidigt har under samma period antalet fällda rådjur i det närmaste varit oförändrat. Under 2011 fälldes dock fler rådjur än under angränsande år.
Detta är knappast siffror som ger stöd för påståenden om att jägarna ”Först mördar dom sina konkurrenter och sedan kan de med stigande puls ge sig på sitt egentliga byte”!
Verkligheten bakom det höga antalet viltolyckor med rådjur är betydligt mer komplicerad än att detta enbart skulle vara en följd av jägarnas önskan om ensamrätt till jakten på rådjur utan rovdjurskonkurrens. Trafikarbete och förarnas beteende torde säkert vara en annan viktig faktor.
Att med räv och lo tro det möjligt att hålla nere rådjursstammen för att minska trafikolyckorna är nog mer utopi än logisk analys.