Mens är blodigt allvar för många flickor

När flickor fått mens händer det att de gifts bort. Alexandra Rojas Nordqvist protesterar mot det och andra kränkta rättigheter.

Alexandra Rojas Nordqvist håller upp ena handen och visar de fem röda prickarna som symboliserar konsekvenser för unga flickors liv och hälsa.

Alexandra Rojas Nordqvist håller upp ena handen och visar de fem röda prickarna som symboliserar konsekvenser för unga flickors liv och hälsa.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-05-28 06:00

På torsdagen är det internationella mensdagen. Och i samband med den genomför barnrättsorganisationen Plan International Sverige en kampanj för att visa att mens är blodigt allvar: #blodigtallvar.

Enköpingstjejen Alexandra Rojas Nordqvist är med i Plan Internationals ungdomsråd. Hon berättar om fem olika konsekvenser för flickors liv och hälsa när de får sin första mens som kampanjen lyfter fram:

Flickor riskerar att giftas bort och får barn, flickor tvingas sluta i skolan, flickor skambeläggs och trakasseras, flickor saknar tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten samt att flickor får sin frihet begränsad.

För att visa de fem konsekvenserna har Alexandra målat en röd punkt på var och en av ena handens naglar. Hon och Plan International uppmanar andra att göra som hon, posta en bild på sociala medier med #blodigtallvar och även utmana fem vänner att anta utmaningen.

undefined
#blodigtallvar symboliseras med fem röda prickar på naglarna.

Alexandra berättar att man dessutom kan räkna med att villkoren för flickor försämras under den pågående coronapandemin.

– Barngiftermål ökar i pandemier. Det har man sett tidigare när det gäller ebola, berättar hon.

Inte heller i Sverige tas flickors rättigheter och svårigheter när de får mens på tillräckligt stort allvar, enligt Alexandras uppfattning.

– Vi behöver också jobba med att få bort en kultur som finns med att använda negativa och värdeladdade ord kring mensen, säger Alexandra Rojas Nordqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!