Medborgarförslagen skrotas – Enköping satsar på e-förslag

Snart försvinner möjligheten för Enköpingsborna att lägga medborgarförslag till politikerna i kommunfullmäktige. Istället införs e-förslag där andra personer måste rösta på ett förslag för att det ska utredas.

Ett av årets medborgarförslag handlar om att kommunen skulle outsourca sin städverksamhet. Förslaget avslogs dock.

Ett av årets medborgarförslag handlar om att kommunen skulle outsourca sin städverksamhet. Förslaget avslogs dock.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Enköping2024-05-30 05:00

– Vi vill ju öka dialogen med Enköpingsborna. Det här kan vara ett bra sätt för folk att bli delaktiga i demokratin, säger Mats Flodin (M), ordförande i kommunfullmäktige i Enköping.

Ett e-förslag behöver nämligen engagera minst 50 personer för att det ska utredas. Förslagen, som ska lämnas via kommunens webbplats, kommer att vara synliga där i 60 dagar och under den tiden måste röstningen ske.

Om 50 personer röstat på förslaget tolkas det som att kommuninvånarna gillar det och först då går det till fullmäktige som beslutar om vilken nämnd som är ansvarig och därmed vilken förvaltning som ska utreda det.

Idag utreds samtliga medborgarförslag som kommer in till kommunen, cirka 50 om året. Detta beräkna kosta i snitt 25 000 per förslag i form av arbetstid för tjänstemännen. Eftersom samtliga e-förslag inte kommer att utredas tror kommunen att förändringen också blir en kostnadsbesparing.

– Idag handlar en del medborgarförslag om sånt som inte är kommunens angelägenhet. Det kan exempelvis vara någon som tycker att det ska startas en butik vid torget. Såna förslag måste vi också lägga tid på att besvara. Med den nya ordningen kan man direkt sortera bort den typen av förslag, säger Mats Flodin.

Tanken är att både den som lämnar ett e-förslag och den som röstar ska identifiera sig med e-legitimation. Den som saknar en sådan ska kunna legitimera sig på Kontaktcenter. 

Bortsett från kostnaden varför är detta bättre?

– Det här transparenta systemet blir ett verktyg för kommuninvånarna att delta i den lokala demokratiska processen och kunna påverka frågor som berör dem, säger Mats Flodin.

Idag kan ett medborgarförslag ta år att utreda. Kommer det nya sättet göra att går fortare?

– Det är inte uttalat men det kan ju bli konsekvensen, om det blir färre förslag att utreda.

Att genomföra den här förändringen är något som Mats Flodin välkomnar som ett led i att synliggöra den demokratiska processen. 

– Jag är orolig för demokratin och hur exempelvis kommunfullmäktige tappat i betydelsen för invånarna. Vi måste hitta fler sätt att nå människorna, säger han.

Förslaget om nyordningen kommer att behandlas på kommunstyrelsens nästa sammanträde och troligen antas av fullmäktige därefter. Mats Flodin hoppas att de nya e-förslagen kan införas redan i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!