Med ljus hedras minnena av våra döda

Allhelgonahelgen går tankarna till våra bortgångna kära. Traditionen med ljus på kyrkogårdarna lever i högsta grad.

Joakim Söderhielm, Angelica Norrgården och Filip Norrgården har tänt ett ljus vid Angelicas farfars, Gunnar Norrgårdens, grav.

Joakim Söderhielm, Angelica Norrgården och Filip Norrgården har tänt ett ljus vid Angelicas farfars, Gunnar Norrgårdens, grav.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-10-31 19:00

Sjuåriga Filip Norrgården håller hårt i ljuset när han går på S:t Olofs kyrkogård tillsammans med mamma Angelica Norrgården och pappa Joakim Söderhielm. De är på väg till Gunnar Norrgårdens grav.

När de kommit fram till gravstenen ställer Filip ner ljuset.

– Han var min farfar och han dog långt innan jag föddes. Jag går hit flera gånger varje år av respekt. Min pappa var bara sex-sju år här hans pappa dog, berättar Angelica Norrgården.

undefined
Vackert i minneslunden på alla helgons dag.

I minneslunden står tre generationer intill monumentet med alla brinnande ljus. Anne-Marie NIlsson har sällskap av dottern Key Bodell och barnbarnet Linda Nilsson. De har tänt ljus för Keys syster.

– Det är en fin dag. Vi brukar försöka göra ett besök här på kyrkogården på alla helgons dag varje år, berättar Key Bodell.

Under hela lördagen sökte sig Enköpingsborna till kyrkogårdarna för att minnas sina kära och tända ljus. Känslan är speciell när tusentals ljuslågor brinner och lyser i höstmörkret.   

undefined
Göran Isberg tänder ett ljus. Anne-Marie Nilsson, Key Bodell och Linda Nilsson står i bakgrunden.

Årets allhelgonahelg är annorlunda på många sätt, präglad av den pågående coronapandemin. Många har faktiskt inte kunnat ta sig till kyrkogården denna allhelgonahelg. Bland annat ska resor med kollektivtrafik undvikas enligt de lokala råd som Folkhälsomyndigheten har beslutat om.

I Lagunda församling har man tänkt på det och tänt ljus på alla gravar vid församlingens tio kyrkor. Under fredagseftermiddagen och fredagskvällen åkte församlingens personal runt till kyrkogårdarna och tände ljus på alla gravar. Bra jobbat.

undefined
Anna Lindberg och Valle Lindberg har tänt ett ljus.
Karta: S:t Olofs kapell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!