Med chatt och samtalsgrupper når de fler utsatta

Den nya chatten hos kvinnojouren är välbesökt och nu är även samtalsgrupper ett nytt inslag i verksamheten.

Emma Jernberg och Ellen Andersson vid kvinnojouren i Enköping berättar att de från mars, då chatten startade, till oktober har haft över 250 chattsamtal. Nu har de även startat samtalsgrupper vilket efterfrågades av stödsökande.

Emma Jernberg och Ellen Andersson vid kvinnojouren i Enköping berättar att de från mars, då chatten startade, till oktober har haft över 250 chattsamtal. Nu har de även startat samtalsgrupper vilket efterfrågades av stödsökande.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-11-04 21:00

Allt fler personer söker stöd hos kvinnojouren i Enköping. Fram till augusti i år sökte 52 personer stöd, året före låg siffran på 61 personer under hela året.

Om corona, med mer tid isolerat i hemmen, är en anledning till ökningen är oklart då den nya chatten kom igång samtidigt med corona.

Chatten har varit välbesökt. Fram till i augusti hade man 147 chattsamtal och till i oktober ökade siffran till 252 samtal.

Med chatten når man personer som man annars kanske inte får kontakt med.

– Den är ett superviktig verktyg för oss. Den är lättillgänglig, man kan vara anonym där och då är det lättare att berätta vad man varit med om, säger Ellen Andersson, samordnare vid kvinnojouren.

Främst handlar samtalen om fysisk våld i relationer men även om psykisk ohälsa.

– Några minderåriga har även kontaktat oss via chatten. Vi pratar exempelvis om vilka rättigheter man har som barn, eftersom samtalen är anonyma kan vi inte göra mer än det, säger Ellen.

Under hösten har man startat en chatt med en jurist en gång i månaden.

– Det är många som hört av sig där, det handlar mycket om skilsmässor och vårdnadsfrågor. Det är en väldigt bra komplement till den vanliga chatten, säger Ellen.

Samtalsgrupper är också ett nytt inslag i verksamheten.

– Då får man först komma hit för ett individuellt samtal, sen träffas man en gång i veckan i gruppen och pratar med olika teman, säger samordnare Emma Jernberg.

Syftet är att deltagarna ska få insikt om att det inte är dem som individer det är fel på utan att våldet är ett samhällsproblem. Man får dela med sig av olika erfarenheter och kan känna igen sig i varandras problem.

– Det har fungerat jättebra trots att det kan vara väldigt utelämnande. Man kan prata om sånt som känns som tabu men ingen i gruppen dömer, säger Emma.

Kvinnojouren jobbar även med våldsförebyggande arbete på skolor. Då besöker man årskurs sex och pratar bland annat om normer och vad man kan göra istället för att använda våld i olika situationer.

– Det är ett superviktigt arbete där tanken är att våld går att förebygga. Det vore bra om kommunen ville införa det på alla skolor, säger Emma.

Kvinnojouren i Enköping är en av de organisationer som fått minskat verksamhetsstöd i år.

– Budgeten är ansträngd, vi kan inte utveckla verksamheten som vi vill. Det skulle behövas mer personal så vi exempelvis kan nå ut på fler skolor, säger Emma Jernberg.

Kvinnojourens chatt når man på kvinnojourenenkoping.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!