Vid omsorgsboendet Åkersbergsvägen matstrejkar 92-årige Karl-Axel Källstrand sedan två veckor i protest mot kommunens hantering av ärendet med de obrukbara balkongerna.
Men att inte inta föda kan vara farligt och med ökad ålder ökar riskerna.
– Olika faktorer påverkar, om man är frisk eller har underliggande sjukdomar, ålder och fysiskt tillstånd, säger Margaretha Nydahl, dietist och professor vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet.
Studier har visat att en vuxen, normalviktig person kan klara sig utan mat 6-8 veckor om hen får i sig vätska.
– Men det är inte något jag rekommenderar, då är svälten livshotande, säger Margaretha Nydahl.
När kroppen inte får näring tar den av sitt eget energiförråd, bland annat från lever och muskler.
Svält kan innebära nedsatt funktion i flera organ, som hjärta och njurar. Immunförsvaret försämras och man kan få psykiska problem.
– Under svält ställer kroppen bland annat in sig till en sänkt metabolism, minskad pumpkapacitet hos hjärtat, lägre syreupptag och reducerad njurfunktion. Kroppen blir då uteslutande beroende av sitt eget energiförråd och man hamnar i ett katabolt tillstånd (ökat behov av lättillgänglig energi).
När man återgår till normal kost är det viktigt att göra det långsamt, annars kan man överbelasta lungor och hjärta. Tillförsel av energigivande protein är då viktigt.
– Och medicinskt ansvariga bör följa upp en äldre person som inte äter. Och en dietist, främst när man återgår till att äta igen.