"Matar du är du ansvarig – kontakta länsstyrelsen"

Förvildade katter är ett stort djurskyddsproblem i hela landet och innebär lidande för många djur.

Vems ansvar är de hemlösa katterna? Börjar man mata förvildade katter tar man i lagens mening på sig djurhållaransvaret med tillsyn, foder, vatten och veterinärvård.

Vems ansvar är de hemlösa katterna? Börjar man mata förvildade katter tar man i lagens mening på sig djurhållaransvaret med tillsyn, foder, vatten och veterinärvård.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enköping2021-12-06 15:00

Som EP tidigare berättat har Djurskyddsföreningen Hitta katten tagit hand om flera kolonier med förvildade katter under året. Men kattkolonier är inte ett unikt problem för Enköping.

– Jag skulle säga att det är ett stort djurskyddsproblem i hela landet. Många katter lever vilda utan ägare, utan nån som tar ansvar för tillsyn, mat, vatten och vård, säger Elisabeth Schöning, chef för länsstyrelsens veterinärenhet.

I grunden är det den kattägare/fastighetsägare som katterna ursprungligen kommer ifrån som är ansvarig för dem. Går det inte att fastställa ansvaret blir övergivna katter ett djurskyddsärende hos länsstyrelsen.

Men allmänheten måste tipsa länsstyrelsen om katterna så de får kännedom om dem.

– Det finns även organisationer som agerar på eget initiativ vilket är bra, vi ser positivt på att de agerar. Katthemmen gör ett jätteviktigt och behjärtansvärt ideellt arbete, säger Elisabeth Schöning.

Börjar man som utomstående mata en kattkoloni tar man på sig djurhållaransvaret och blir ansvarig för katterna enligt lag.

– Har man inte för avsikt att ta det full ansvaret för katterna är det bättre att kontakta länsstyrelsen på en gång eller höra med en djurskyddsorganisation/katthem om de kan hjälpa till, säger Elisabeth Schöning.

Katter som lider på grund av svält eller sjukdom bör enligt länsstyrelsen avlivas. Katter som aldrig haft kontakt med människor menar man även kan stressas svårt av att placeras på ett djurstall.

– Ibland går det att återanpassa katter, ibland inte. Vi ser ibland att vissa djurskyddsorganisationer agerar efter ”no-kill” -policy vilket vi som myndighet anser kan blir ett problem ur djurskyddssynpunkt, säger Elisabeth Schöning.

Regeringen lade i oktober fram ett förslag om krav på märkning och registrering av katter och enligt djurskyddsreglerna bör katter som vistas utomhus vara kastrerade.

– Det är positivt framförallt för att katten får högre status och omnämns i lagstiftningen i högre grad. Men tveksamt om effekten kommer synas på just detta problem, säger Elisabeth Schöning.

Enligt beräkningar av organisationen Djurskyddet Sverige finns minst 100 000 hemlösa katter i landet.

– De svälter, fryser och blir sjuka eller skadade utan att få vård. Katter är inte anpassade att leva i den svenska naturen, de klarar inte att hitta sin egen föda och de kan inte hålla värmen i vårt klimat, säger Elisabeth Schöning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!