Det började med att Sebastian Tarkowski, Fagerudds VD, ville anmäla Casper Eriksson i juniorklassen (för kockar som ännu inte har fyllt 26 år) i den svenska uttagningen till kocktävlingen Copper Skillet, världens främsta tävling för kockar på konferensanläggningar.
Casper Eriksson hade aldrig tidigare deltagit i någon kocktävling och kände sig först lite tveksam.
– Jag var lite nervös i början, kände att jag ville tänka på saken i en dag, berättar han.
Men tveksamheten förbyttes snabbt i tävlingslust och han ångrar inte en sekund att han ställde upp.
I måndags gick tävlingen av stapeln på Arlanda XPO och Casper sopade hem juniorklassen. Deltagarna hade redan fått en lista över råvaror. På tävlingsdagen adderades ytterligare några råvaror till listan.
Deltagarna fick en kvart på sig att välja ut råvaror. En kvart innan tävlingens startskott fick kockarna även veta vilka proteiner (kött, fisk, skaldjur, etcetera) som fanns att tillgå. Casper valde gös och blåmusslor som sina proteinråvaror. Bland de övriga råvarorna hade han valt ut bland annat svartkål, bladspenat och ramslök.
Han förklarar att det var en medveten taktik att välja grönsaker som fungerar bra ihop med alla tänkbara sorters proteinråvaror.
– Det blir nog det tänket som jag tar med mig till USA, säger Casper.
För i och med vinsten i den svenska uttagningen får han tävla i världsfinalen i Las Vegas i slutet av maj.
Den 25-årige nyblivne Enköpingsbon är även relativt ny på jobbet på Fagerudd Konferens. Han började hoppa in som kock på Fagerudd i höstas och fick fast anställning vid årsskiftet.
Han är en av fyra kockar på anläggningen och anser sig ha fått drömjobbet. Tidigare har han varit på mer traditionella restauranger innan han hamnade i konferensbranschen.
– Det är en helt annan grej. Det känns som att man får ett helt annat bemötande mellan kök och gäst på en konferensanläggning, säger han och berättar om många berikande möten mellan kockar och gäster vid måltiderna.
Vad tycker du om att laga för sorts maträtter?
– Jag gillar enkelheten i mat. Jag hade inte så många moment i min matlagning som de andra spelarna hade i tävlingen. Sedan älskar jag att jobba med grönsaker. Jag har fastnat för kål. Kål är verkligen en multigrönsak som kan tillagas på väldigt många olika sätt, säger Casper Eriksson.
Här är receptet på vinnarrätten:
Gös a la Casper med tomatbaserad vitvinssås och grönsaksfräs
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
Hjälmargös
Svenska blåmusslor
Ramslök
Bladspenat
Svartkål
Gulbeta
Salvia
Fiskfond
Smör
Schalottenlök
Fänkål
Champinjon
Vitt vin
Grädde
Krossade tomater
Citron
Salt
Pankoströbröd
En nypa socker
Trimma gösen till portionsbitar
Spara renset till såsen
Hacka grönsaker i lämpliga storlekar
Sautera löken och champinjoner, tillsätt vin, och reducera
Tillsätt fiskfond, reducera igen
I med passerade tomater, reducera lite till
Fyll på med grädde, fiskparyrer och blåmusslor och sjud till önskad konsistens
Plocka upp blåmusslorna när skalet öppnar sig
Rensa bort skalen och lägg musslorna åt sidan
Smaka av såsen med salt och citron och en nypa socker
Trimma bort stammarna från svartkålen
Tärna gulbeta smått
Fräs samman ramslök, bladspenat, betor och kål i smör
Tillsätt hela salviablad
Lägg de sauterade grönsakerna åt sidan.
Rengör pannan och bryn rikligt med smör på medelhög värme
Lägg ned fisken med skinnsidan neråt
Salta rikligt
Låt steka tills skinnet fått krispig yta
Vänd fisken och ös med smöret från pannan tills fisken nått perfektion
Under tiden blandar du upp de sauterade grönsakerna med de rensade blåmusslorna och lägger centrerat på tallriken
Toppa med gösen, skinnsidan uppåt, slå på sås.
Garnera med fänkålsdill och panko
Servera genast
Smaklig spis!