Mästerkocken Casper i Enköping vann – Las Vegas nästa

Kocken Casper Eriksson på Fagerudd vann tävlingen Copper Skillet. Nu ska han tävla vidare i världsfinalen i Las Vegas.

Vinnarkocken Casper Eriksson på Fagerudd har fräst lite spenat. Han älskar att jobba med grönsaker.

Vinnarkocken Casper Eriksson på Fagerudd har fräst lite spenat. Han älskar att jobba med grönsaker.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2022-03-29 20:00

Det började med att Sebastian Tarkowski, Fagerudds VD, ville anmäla Casper Eriksson i juniorklassen (för kockar som ännu inte har fyllt 26 år) i den svenska uttagningen till kocktävlingen Copper Skillet, världens främsta tävling för kockar på konferensanläggningar.

Casper Eriksson hade aldrig tidigare deltagit i någon kocktävling och kände sig först lite tveksam.

– Jag var lite nervös i början, kände att jag ville tänka på saken i en dag, berättar han.

Men tveksamheten förbyttes snabbt i tävlingslust och han ångrar inte en sekund att han ställde upp.

I måndags gick tävlingen av stapeln på Arlanda XPO och Casper sopade hem juniorklassen. Deltagarna hade redan fått en lista över råvaror. På tävlingsdagen adderades ytterligare några råvaror till listan.

Deltagarna fick en kvart på sig att välja ut råvaror. En kvart innan tävlingens startskott fick kockarna även veta vilka proteiner (kött, fisk, skaldjur, etcetera) som fanns att tillgå. Casper valde gös och blåmusslor som sina proteinråvaror. Bland de övriga råvarorna hade han valt ut bland annat svartkål, bladspenat och ramslök. 

undefined
Vid pannor och kastruller jobbar mästerkocken Casper Eriksson.

Han förklarar att det var en medveten taktik att välja grönsaker som fungerar bra ihop med alla tänkbara sorters proteinråvaror.

– Det blir nog det tänket som jag tar med mig till USA, säger Casper.

För i och med vinsten i den svenska uttagningen får han tävla i världsfinalen i Las Vegas i slutet av maj. 

Den 25-årige nyblivne Enköpingsbon är även relativt ny på jobbet på Fagerudd Konferens. Han började hoppa in som kock på Fagerudd i höstas och fick fast anställning vid årsskiftet.

undefined
Casper Eriksson, kock på Fagerudd, ska representera Sverige i världsfinalen i Las Vegas.

Han är en av fyra kockar på anläggningen och anser sig ha fått drömjobbet. Tidigare har han varit på mer traditionella restauranger innan han hamnade i konferensbranschen.

– Det är en helt annan grej. Det känns som att man får ett helt annat bemötande mellan kök och gäst på en konferensanläggning, säger han och berättar om många berikande möten mellan kockar och gäster vid måltiderna.

Vad tycker du om att laga för sorts maträtter?

– Jag gillar enkelheten i mat. Jag hade inte så många moment i min matlagning som de andra spelarna hade i tävlingen. Sedan älskar jag att jobba med grönsaker. Jag har fastnat för kål. Kål är verkligen en multigrönsak som kan tillagas på väldigt många olika sätt, säger Casper Eriksson.

undefined
Vinnarrätten Gös a la Casper.

Här är receptet på vinnarrätten:

Gös a la Casper med tomatbaserad vitvinssås och grönsaksfräs

Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

Hjälmargös

Svenska blåmusslor

Ramslök

Bladspenat

Svartkål

Gulbeta

Salvia

Fiskfond

Smör

Schalottenlök

Fänkål

Champinjon

Vitt vin

Grädde

Krossade tomater

Citron

Salt

Pankoströbröd

En nypa socker

Trimma gösen till portionsbitar

Spara renset till såsen

Hacka grönsaker i lämpliga storlekar

Sautera löken och champinjoner, tillsätt vin, och reducera

Tillsätt fiskfond, reducera igen

I med passerade tomater, reducera lite till

Fyll på med grädde, fiskparyrer och blåmusslor och sjud till önskad konsistens

Plocka upp blåmusslorna när skalet öppnar sig 

Rensa bort skalen och lägg musslorna åt sidan

Smaka av såsen med salt och citron och en nypa socker

Trimma bort stammarna från svartkålen

Tärna gulbeta smått

Fräs samman ramslök, bladspenat, betor och kål i smör

Tillsätt hela salviablad

Lägg de sauterade grönsakerna åt sidan. 

Rengör pannan och bryn rikligt med smör på medelhög värme

Lägg ned fisken med skinnsidan neråt

Salta rikligt

Låt steka tills skinnet fått krispig yta

Vänd fisken och ös med smöret från pannan tills fisken nått perfektion

Under tiden blandar du upp de sauterade grönsakerna med de rensade blåmusslorna och lägger centrerat på tallriken

Toppa med gösen, skinnsidan uppåt, slå på sås.

Garnera med fänkålsdill och panko

Servera genast

Smaklig spis!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!