I november 2022 mördades Agnes Redlund, 19, på Munksundets gruppbostad i Enköping. Kvinnan arbetade ensam på boendet när en man som bodde där dödade henne med en kniv. Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord i efterföljande rättegång.
Parallellt anmäldes kvinnans arbetsgivare, företaget Serigmo care som äger LSS-boendet, för arbetsmiljöbrott. Utredningen var klar under 2023.
– I vår utredning har vi funnit sådana brister i arbetsmiljöarbetet som arbetsgivaren har bedrivit innan kvinnan dödades att vi har lämnat över det till åklagaren, som ska titta på om det föreligger ett arbetsmiljöbrott, berättade Marie Juhnestam Bimer, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
I juli i fjol väcktes åtal en andra gång efter händelsen.
Nu står företagets vd åtalad och på måndagen inleds rättegången. Åklagaren menar att vd:n varit ansvarig för den mördade kvinnans arbetsmiljö och att utredningen har visat på tydliga brister i företagets arbetsmiljöarbete.
– De har dels inte gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning, och den har inte heller gjorts kontinuerligt. Hade man gjort det borde bolaget ha satt in åtgärder som att till exempel förbjuda ensamarbete och inte haft knivar eller andra vassa föremål tillgängliga, säger senior åklagare Jennie Nordin.
Enligt åklagaren finns det fängelse i straffskalan vid en fällande dom, men att domstolen normalt brukar utdöma villkorlig dom förenat med böter om man inte är straffad sedan tidigare.
Åklagaren yrkar även på att bolaget ska betala en företagsbot på två miljoner kronor då brottet begicks i utövningen av bolagets näringsverksamhet. Enligt stämningsansökan förnekar vd:n brott.
För Maria Redlund har det varit många långa dagar av väntan efter händelserna.
Det tog lång tid innan åklagaren väckte åtal.
– Jag tror det har varit nödvändigt. Det har varit så stort och komplext.
Hur kändes det när beskedet om åtalet kom?
– Bästa dagen sen Agnes blev mördad.
Maria Redlund har svårt att hitta orden för hur det känts att gå och vänta.
– Det var jobbigt att hantera att inte veta om det skulle bli något åtal. Oro över att jag inte kunnat lita på rättssystemet.
Som målsägarbiträde har hon advokat Thomas Bodström som tidigare till EP sagt att vissa förfrågningar kan man inte tacka nej till:
– Det här är ett sånt. Vill någon ha hjälp i ett sådant här mål, så tackar man ja. Jag gör det i alla fall.
Han menar att det här är ett viktigt principiellt mål som kommer vara vägledande i arbetsmiljöfrågor.
Maria Redlund hoppas att det blir tydligt var ansvaret för det som hänt ligger.
– Att de tar ansvar för vad de gjort fel. Och att det blir en dom så det blir en lagändring. Ingen ska behöva utsättas för de här riskerna på en arbetsplats. Det har jag funderat mycket på: Vad har man för ansvar som förälder när ens 19-åring söker ett jobb? Ska man behöva vara med och kontrollera hur arbetsplatsen är?
Tingsrättsförhandlingarna sker under tre dagar kommande vecka
– Jag ska vara med på rättegången hela tiden. Jag ska se dem i ögonen, säger Maria Redlund.
– Agnes ska aldrig glömmas. Hade jag varit tyst och inte varit i media hade det inte varit så mycket om allt det här.