Manipulerade Føskers bok – höll föreläsningar

Författaren och föreläsaren Göran Källgården marknadsförde föredrag med hjälp av en manipulerad bild på Anne-Kristin Føskers bok Gränsen är nådd. "En smärre chock", säger Føsker. "Ett misstag", menar Källgården.

Till vänster syns affischen för Göran Källgårdens föreläsning, med manipulerat bokomslag, Anne-Kristin Føsker och till höger bokomslaget med författarens namn.

Till vänster syns affischen för Göran Källgårdens föreläsning, med manipulerat bokomslag, Anne-Kristin Føsker och till höger bokomslaget med författarens namn.

Foto: Facebook/Anette Östlund

Enköping2023-03-01 05:00

20 år tog det Anne-Kristin Føsker att skriva boken om hur hennes far Leif Føsker var med och räddade hundratals judiska flyktingar under krigsåren i Norge. Boken blev en känslomässig berg- och dalbana allteftersom hon i sitt långa researcharbete även upptäckte saker om sin familj som dittills varit väl förborgade hemligheter. 

Sedan boken gavs ut 2015 har hon själv hållit föredrag om den vid ett flertal tillfällen och i höstas trodde en av hennes bekanta att turen var kommen till Strängnäs. Mannen, som läst hennes bok, kände igen den på en affisch där Strängnäsbygdens släktforskarförening och Studiefrämjandet bjöd in till föreläsning. 

Mannen hörde av sig till Anne-Kristin Føsker, som inte hade en aning om vad han pratade om. 

– Det var så jag fick reda på att Göran Källgården marknadsför sina föredrag med hjälp av min bok. Jag såg förstås till att föreläsningen ställdes in, berättar hon. 

I annonser och på affischer är framsidan av hennes bok avfotograferad men hennes namn, som på den riktiga boken står i toppen på sidan, finns inte med. Föredragets rubrik ”Flyktinglotsar vid norsk-svenska gränsen under andra världskriget" ligger ovanför en bild på Göran Källgården där han presenteras som "Författare, föredragshållare, släktforskare med mera". På Källgårdens egen hemsida kallade han föreläsningen "Gränsen är nådd", det vill säga samma titel som Anne-Kristin Føskers bok.

– Ingen som såg det här kan tro något annat än att det är han som är författare, säger Anne-Kristin Føsker.

Upphovsrättsintrånget har satt djupa spår hos henne.

– Ingen ska surfa gratis på det verk som tagit mig 20 år att skapa. Det här är inte bara ett intrång i upphovsrätten utan också ett intrång i min familjs sårbarhet, i min själ och mitt liv. Jag har tagit otroligt illa vid mig av detta, säger hon.
Så fort hon fick kännedom om saken kontaktade hon såväl Göran Källgården som experter på upphovsrättsfrågor, Släktforskarföreningen och Studiefrämjandet i Strängnäs som tillverkat affischerna och Strängnäs kommun som publicerat evenemangen på sin hemsida.

Resultatet av hennes kamp har blivit att alla inblandade betalat skadestånd.

– En ekonomisk ersättning kan aldrig uppväga intrånget men det visar ändå att de inblandade erkänner att de gjort fel, säger hon.

Göran Källgården säger till EP att hans föredrag mycket riktigt handlade om flyktinglotsar under andra världskriget. Men inte om Føskers pappa utan om en helt annan person som också hjälpte flyktingar och som det också finns en bok om. 

– Det sista jag gör på föredragen är att tipsa åhörarna att de kan läsa mer i Føskers bok, som en fantastisk berättelse, säger han.

Varför användes en manipulerad bild på Føskers bokframsida till affischen?  

– Det var ett misstag. Jag skulle egentligen haft en bild från den andra boken men den gick inte att använda. Så jag tog en bild på hennes bok för jag ville ha något som visade innehållet i föredraget. Det var först långt senare som jag uppmärksammades på att hennes namn inte kommit med på bilden. Men jag har ju kompenserat henne för det, säger han.

Han menar att han inte kan ta ansvar för att Släktforskarföreningen sedan presenterade honom som författare intill bilden på Føskers bok.

– Jag upptäckte tyvärr inte det förrän det var för sent, säger han.

Men det är förbjudet att avbilda någon annans bok utan lov.

– Jag försökte ringa henne men fick aldrig något svar. Och när släktforskarföreningen jäktade mig så blev det fel, det medger jag.

Göran Källgården säger till EP att han varken haft någon anledning att ta äran av Anne-Kristin Føskers bok eller skott sig på den eftersom han aldrig tar betalt för sina föredrag. 

– Jag har ju kompenserat henne för mitt misstag så hon har inte lidit någon skada. Själv har jag lagt det hela bakom mig, jag kommer inte att hålla några föredrag om detta mer, säger han. 

Martin Berger på Patent- och registreringsverket, PRV, förklarar att den som vill nyttja andras material måste ha tillstånd för det.

– Den som har skapat ett verk har ensamrätt till visning och spridning och i så fall ska den, enligt god sed, bli omnämnd. Man får inte plagiera någon annans verk utan tillstånd. Den som har äran ska äras, säger han.

Den som får sitt verk olovligt plagierat har rätt till ersättning. Om intrånget anmäls kan personen dömas för upphovsrättsbrott.

Upphovsrätt

Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket. 

Om någon annan ska återge ett sådant verk offentligt ska källan anges och verket får inte ändras "i större utsträckning än användningen kräver".

Den som gör intrång i ett litterärt eller konstnärligt verk är skyldig att betala ersättning till upphovsmannen men kan också dömas för upphovsrättsbrott till böter eller fängelse höst två år. Detta oavsett om intrånget gjorts oavsiktligt. 

Källa: Upphovsrättslagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!