Stor risk att fågelinfluensan spridit sig till Enköping

Ett stort antal döda eller döende måsfåglar har hittats i Hjälstaviken.

Fågelinfluensan breder ut sig även i Mälardalen. Flera fall har med smittade skrattmåsar konstaterats kring Stockholm och Uppsala, nu kan sjukdomen ha spridit sig till Hjälstaviken nordöst om Enköping.

Fågelinfluensan breder ut sig även i Mälardalen. Flera fall har med smittade skrattmåsar konstaterats kring Stockholm och Uppsala, nu kan sjukdomen ha spridit sig till Hjälstaviken nordöst om Enköping.

Foto: Henrik Radhe

Enköping2023-07-06 11:03

I söndags rapporterades ett fynd av minst 45 döda eller döende skrattmåsar vid fågeltornet i Hjälstaviken till SLU:s Artportal där observationer av djur och växter kan rapporteras.

Risken finns att de drabbats av fågelinfluensa. Sjukdomen finns i närområdet och konstaterades redan i våras i en flock skrattmåsar i Spånga nordväst om Stockholm. Fall finns även i Knivsta, Västerås och i Uppsala så sent som i förra veckan.

– Om det är en stor mängd döda fåglar i närområdet är det med stor sannolikhet fågelinfluensa det handlar om, med tanke på att fågelinfluensa just nu cirkulerar bland skrattmåsar, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

En annan sjukdom som kan leda till omfattande dödlighet bland måsfåglar är botulism, en förlamningssjukdom som orsakas av ett nervgift från en bakterie.

Någon död fågel från Hjälstaviken har inte kommit in till SVA för analys ännu och vad skrattmåsarna dött av är inte helt fastställt.

undefined
Åven besättningar med tamfjäderfän kan drabbas av fågelinfluensa och det kan får stora ekonomiska konsekvenser för djurhållaren. Vid smitta spärras gården av och fåglarna avlivas.

SVA har fått in rapporter från flera delar av landet om ökad dödlighet bland vilda fåglar den senaste tiden. 

I förra veckan konstaterades även en tamfågelbesättning på Gotland vara smittad av fågelinfluensa. Smittas en tamfågelsbesättning kan det få stora ekonomiska konsekvenser för djurhållaren.

Utbrott bland tamfjäderfän har tidigare bara sett under vinterhalvåret då viruset överlever sämre i sol och värme.

– Detta är första gången vi har fågelinfluensa på en kommersiell fjäderfäanläggning under sommartid. Det visar att det alltid är viktigt att man som djurägare, oavsett storlek på anläggning, gör vad man kan för att minimera kontakt med vilda fåglar, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

I områden i landet där smitta konstaterats rekommenderar djurägare att vara uppmärksamma och kontakta veterinär om dödligheten ökar bland fjäderfän. I möjligaste mån ska man förhindra kontakt med vilda fåglar.

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som finns hos fjäderfä och kan ge utbrott med mycket hög dödlighet bland både vilda och tama fåglar.

Även andra arter, som gris, katt, mink och räv har drabbats och viruset kan smitta till människan även om risken är mycket liten. Smittan sker via kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring.

Viruset påvisades för första gången i Sverige 2006 hos viltlevande fåglar men inträffar med oregelbundna utbrott på alla kontinenter i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!