Vita fiskbukar flyter längs åns stränder

Fisken dör i Enköpingsån. Nu ska prover tas för att få svar på orsaken.

Mängder av döda fiskar i flöt upp i Enköpingsån i helgen, troligen har de dött av syrebrist. Kommunen ska nu ta syrgasprover på vattnet.

Mängder av döda fiskar i flöt upp i Enköpingsån i helgen, troligen har de dött av syrebrist. Kommunen ska nu ta syrgasprover på vattnet.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-07-03 17:03

Det flyter mängder av döda fiskar i Enköpingsån.

Exakt vad det beror på att fiskarna dött vet man ännu inte vid kommunen men troligen är det syrebrist.

– Vi hade en liknande situation för tre år sedan och när vi mätte syrehalten då var den nere på noll. Det hade föregåtts av ett intensivt regnande, säger Johan Axnér, vattenstrateg vid Enköpings kommun.

undefined
Vid kraftigt regn spolas mängder av organiskt material ut i ån och det går åt mycket syre för att bryta ned det. Fisken dör och framför allt är det området kring Skvalbäcken söder om Hamnmagasinen som drabbas.

Vid kraftigt regnande spolas organiskt material (som växtrester och jord) ut i ån, bland annat genom dagvattensystemet. När detta bryts ned i vattnet förbrukas stora mängder syre.

Ju varmare vattnet är desto sämre blir det på att hålla kvar syrgasen som då försvinner lättare ur vattnet.

– Värmen och de kraftiga regnet är ingen bra kombination, konstaterar Johan Axnér.

Kommunen ska nu ta syrgasprover på vattnet i ån för att kontrollera syrehalten. Är det inte låg syrehalt som dödat fisken måste man leta efter andra orsaker.

Hur illa är det att fisken dör i ån?

– Det är jättedåligt. Det hänger ihop med hur vi byggt staden, utsläppen från bland annat hårdgjorda ytor (asfalterade eller stenlagda) genererar problemet, säger Johan Axnér.

För att minska problemet med syrebrist i åns vatten måste man jobba med att minska utsläppen i dagvattnet.

Utsläppen från allt dagvatten och från reningsverket rinner ut söder om Hamnmagasinen. När fiskdöden var omfattande 2020 drabbades hela åns huvudfåra från Fisktorget ner mot Gröngarn.

– Ovanför Fisktorgsbron var förhållandena mer normala, inga ytnära fiskar som kippade efter andan, likaså längre ut mot Mälaren. Det är området vid Skvalbäcken som påverkas mest, säger Johan Axnér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!