Många vill bygga på landet - men alla får inte

Rekordmånga vill bygga hus på landsbygden. Men alla får inte. "I vissa lägen kan det vara svårt att förstå varför vi måste säga nej", säger kommunens bygglovschef Christina Gortcheva.

"Ibland kan det vara svårt att förstå varför vi måste säga nej", säger kommunens bygglovschef Christina Gortcheva.

"Ibland kan det vara svårt att förstå varför vi måste säga nej", säger kommunens bygglovschef Christina Gortcheva.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-01-02 20:00

Aldrig tidigare har så många ansökt om så kallade förhandsbesked för att få bygga hus på Enköpings landsbygd som i år. 

96 ansökningar har kommit in till miljö- och byggnadsnämnden, vilket är dubbelt så många som förra året. Men omkring hälften av ansökningarna har inte kommit så långt som till ett bygglov, en del har fått avslag och en del drar tillbaka sina ansökningar när de förstått att platsen de valt är olämplig av någon anledning.

– Den vanligaste orsaken till att vi nekar är att folk vill bygga på jordbruksmark, säger Christina Gortcheva.

Men i Enköping finns också mycket annat som tjänstemännen på byggnadskontoret måste ta hänsyn till. 

Christina Gortcheva visar kommunens översiktsplan, en karta över hur marken är indelad. Ett lapptäcke med olika områden, där bebyggelse oftast inte tillåts, breder ut sig över kommunen. Fornlämningar, strandskydd, riksintresseområden för natur/kulturmiljövård, fiske, totalförsvaret, järnväg och så vidare.

På kartan finns också stora vita fält som betyder jordbruksmark. Enligt SCB är 45,7 procent av marken i Enköping jordbruksmark, att jämföras med 7,5 procent för Sverige som helhet. Enligt Miljöbalken får "brukningsvärd" jordbruksmark endast bebyggas om det krävs för att tillgodose viktiga samhällsintressen. 

– Tittar man på kartan över landsbygden så finns ingen yta som man enkelt kan peka på och säga att: där kan man få bygga. För att få veta om det är möjligt måste vi pröva varje enskild ansökan utifrån lagens alla krav. Byggnationerna ska vara långsiktigt hållbara och därför måste vi ibland kräva större utredningar för att undersöka detta, säger Christina Gortcheva.

Hon förklarar att det är utifrån en samlad bedömning som kommunen tar sitt beslut. 

– När vi föreslår avslag så är det på grund av att förslaget strider mot till exempel riktlinjerna i översiktsplanen eller att platsen är olämplig av annan anledning, säger hon.

Christna Gortcheva tror att det är många anledningar till att det i år varit rekordmånga som velat bygga på landsbygden. En orsak skulle kunna vara att kommunen inte haft särskilt många planlagda villatomter att erbjuda. Just nu finns det tomter endast i Fjärdhundra och Ekolsund. Först inom något år släpps ett större område med tomter i Storskogen, söder om Enköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!