Många smaker på hembrygd öl lockade

16 brygglag med 46 olika brygder gjorde upp i Enköpings öppna mästerskap i hembygd öl på lördagen.

Peter Svennson brygger öl tillsammans med Anders Johansson i lag Tillinge Tilt. ”Att träffa folk, prata ochdiskutera öl är viktigare än att vinna tävlingen. Speciallt jul är det när folk kommmer tillbaka och vill ha mer för att ölen var god” säger Peter.

Peter Svennson brygger öl tillsammans med Anders Johansson i lag Tillinge Tilt. ”Att träffa folk, prata ochdiskutera öl är viktigare än att vinna tävlingen. Speciallt jul är det när folk kommmer tillbaka och vill ha mer för att ölen var god” säger Peter.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-05-19 15:00

Mästerskapen i ölbryggning är en tradition som i år lockade närmare 900 personer till Idrottshuset där tävlingen hölls, för 17:e gången.

De flesta som tävlade var medlemmar i arrangörsföreningen Ena brygg och swing men några utsocknes lag deltog också.

– Tre bryggare utifrån deltar, det är bra då får vi in lite friskt blod, säger Hasse Orlov, ordförande i föreningen, som tog emot besökarna vid entrén under dagen.

Inne i idrottshusets A-hall är det trångt och stämningen hög. Provsmakningen av de 46 ölsorterna i de tre kategorierna lager, ale och specialöl pågår för fullt.

– Vi är ganska oense, konstaterar Niklas Larsson som tillsammans med bland annat Henrik Ahlblom, Klara Vadfors och Tomas Wirefors engagerat betygssätter de olika ölsorterna vid ett av de små borden.

En öl med touch av ingefära får dock deras gemensamma uppskattning.

På frågan om vad som är en god öl har de däremot inget rakt svar.

– Det beror på tillfället när man dricker, en varm sommardag, vid jul eller en dag när man vill glömma allt, det är olika, säger Henrik Ahlblom.

Vid röstningsstationen lägger Lisa Wilén och Emil Johannesen sina röster i klassen lager (underjäst öl). De tycker att det är stora smakskillnader på ölen i tävlingen men båda gillar nummer 111, Bastard Lager.

– Det är första gången jag deltar i ölmästerskapet, det är jättekul. Nu ska jag prova överjästa öler, ale, det är favoriter de har lite mer smak, säger Lisa.

Mats Redefalk deltar i brygglaget Härnevibryggarna tillsammans med Erik Persson och Kent Hansson. De har bryggt öl i 20 år.

– Det är kul att göra egen öl, när vi började fanns det inte så många olika öltyper som idag, säger Mats som gillar ölmästerskapet i Enköping för den trivsamma stämningen och atmosfären med alla positiva besökare.

Att ölbryggningen utvecklats starkt de senaste åren kan Bengt Eriksson, vice ordförande i Ena brygg och swing intyga.

– När vi startade för 15 år sedan var det mest traditionell pilsner. Nu finns det helt andra öltyper, exempelvis mer fruktiga med toner av citrus och jordgubbe. Men det är ingen tvekan om att även de är öl, säger Bengt.

All fler kvinnor deltar i ölprovningarna och de har lite annan smak än männen.

– Tjejer är lite mer nyfikna och vill testa andra typer av öl och undviker en stor stark, eller pilsner, säger Bengt Eriksson.

Vinnare av vandringspriset, bästa Ena Brygg & Svingbryggare, blev lag Hovdesta med Petter Orlov, Dan Björnlind. Lars Henriksson och Fido Österdahl.

Klassvinnare

Klass underjästa öl: 1. Hovdesta Tjeck (lag Hovdesta), 2. Mariedals Bästa Lager (Bressebryggarna), 3. Bastard lager (Sidenstjärna Craft Beer).

Klass överjästa öl: 1. Frank (lag Bryggeriet Skatan), 2. Hovdesta IPA ((Hovdesta), 3. Scream until you like it (Kustom Brewing).

Klass special: 1. Benny (Bryggeriet Skatan), 2. Hovdesta Foreign Stout (Hovdesta), 3. Mullegorms Sura (Mulle Gorm).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om