Vattnet i Mälaren har högre halter av läkemedelsrester och miljöföroreningar än Vänern och Vättern. Det visar den omfattande undersökning som Mälarens vattenvårdsförbund gjort i samarbete med SLU i de tre stora sjöarna.
– Men det är inte förvånande att halterna är högst i Mälaren, det bor mer folk kring sjön och den har mindre vattenvolym än de andra sjöarna, säger Ingrid Hägermark vid Mälarens vattenvårdsförbund.
Under ett års tid har prover tagits regelbundet i sjöarna och i omgivande vattendrag och en första bild finns nu av vilka kemiska ämnen som finns i vattnet.
Totalt ingår över 100 olika miljöföroreningar i undersökningen, 70 av dem klassificerade som läkemedelsrester.
I Mälaren uppmättes bland annat höga halter av olika läkemedelsrester vid provplatser nära större bebyggelse som Ekoln vid Vreta Udde (Uppsala), Skarven (Sigtuna och Märsta) och i Västeråsfjärden.
I mer än hälften av proverna från sjöarna fanns 25 ämnen och vanligt förekommande var olika läkemedel, hormoner, nikotin, koffein och industrikemikalier. Även PFAS-ämnen, miljögift som kan vara cancerframkallande, fanns i mer än hälften av proverna och de överskred normerna i flera fall.
– Det handlar om låga koncentrationer, men några ämnen ser ut att överskrida miljökvalitetsnormen och dem dubbelkollar vi med andra analysmetoder, säger Ingrid Hägermark.
Tillsammans är de tre sjöarna dricksvattentäkter för omkring tre miljoner människor och att skydda vattnet för framtiden är viktigt. Enköpings kommun har även ett samarbete på gång med Mälarenergi för att ta dricksvatten från Mälaren, via vattenverket vid Hässlö i Västerås.
Något problem med Mälarens om dricksvattentäkt ser inte Ingrid Hägermark i nuläget.
– Jag är inte jätteorolig. Alla vattenverk håller koll på dricksvattnet utifrån livsmedelverkets normer. Men på sikt är det viktigt att åtgärda problemen, bland annat för de vattenlevande organismernas skull.
Vad som händer när olika ämnen blandas och samverkar i miljön är en fråga som oroar och det finns ett stort forskningsbehov.
– Vi måste bli medvetna om att det finns många olika ämnen i våra sjöar och att det kan bli ett problem i framtiden med en åldrande befolkning som troligen gör att användningen av läkemedel kommer att öka. Reningsverken är inte designade för att rena bort läkemedelsrester eller PFAS, säger Ingrid Hägermark.