Många badare försvann när corona kom

Vid coronautbrottet försvann 90 procent av gästerna i badhuset.

Patrik Johansson, drifttekniker i badhuset, berättar att besöksantalet först gick ner med hela 90 procent när coronapandemin slog till.

Patrik Johansson, drifttekniker i badhuset, berättar att besöksantalet först gick ner med hela 90 procent när coronapandemin slog till.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-05-12 12:00

Nej, badvattnet får inte en högre halt av klor på grund av smittspridningen av coronavirus i samhället.

– I bassängerna har vi den klorhalt som vi alltid haft. Den är tillräcklig. Det skulle bara lukta mer klor och inte bli bättre med en högre klorhalt, berättar Patrik Johansson som är drifttekniker på badhuset i Idrottshuset.

– Däremot desinficerar man golv, duschutrymmen, handtag och toaletter flera gånger om dagen, fortsätter Patrik Johansson.

Har ni märkt någon förändring av besöksantalet?

– Ja, det gick ner med 90 procent först. Men nu är det ett bortfall på 60 till 70 procent. Även gymmet har gått ner mycket, säger han.

På kommunens hemsida ges en del fakta angående smittspridning i bassängvatten. Bland annat står det att virus inte kan föröka sig i bassängvattnet och att infektionsförmågan snabbt avtar i vattnet. "Virus smittar huvudsakligen direkt från person till person i samband med bassängbad. Därför är bassängbad inte mer förknippade med virussmitta än andra miljöer där många människor vistas", står det.

Precis som råd kring besök i andra miljöer gäller att den som har sjukdomssymtom eller ingår i riskgrupp ska stanna hemma.

Svenska Badbranschen ger rådet att hålla en hög städfrekvens i lokaler och gärna desinficera sådant som har mycket kontakt med händer. Besökare bör informeras om vikten av att duscha före bad och vara extra noga med handhygienen.

– Man har en ganska varm miljö här också, så att det är nog ganska säkert, resonerar Patrik Johansson kring riskerna för smittspridning vid bassängbad. 

Karta: Idrottshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!