”Man behöver den här kunskapen i jobb inom vården”

Fler än man räknat med ville utbilda sig inom äldreomsorgslyftet, ett engagemang som uppskattas av vård- och omsorgsförvaltningen.

”Vi är glada över att så många sökte utbildningen till undersköterska”, säger Maria Palm äldreomsorgschef vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun.

”Vi är glada över att så många sökte utbildningen till undersköterska”, säger Maria Palm äldreomsorgschef vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-12-15 18:00

Äldreomsorgslyftet är en satsning som staten gör för att stärka kompetensen inom den kommunalt finansierade vården. Kommunerna kan söka stöd för 50 procent av lönen under pesonalens studietid och får själva välja vad och vilka de satsar på.

– Vi har valt att i första hand prioritera tillsvidareanställda som jobbar deltid och att de utbildar sig till undersköterskor. Man behöver den kunskapen när man jobbar inom vården, säger Maria Palm, äldreomsorgschef vid Enköpings kommun.

I princip alla som sökte utbildningen, 34 personer, har fått den.

– Vi är glada över att så många sökte. Det är ett bra antal och ungefär vad vi mäktar med inom omsorgen idag, säger Maria Palm.

De som går utbildningen och som jobbar deltid får en heltidstjänst i samband med att utbildningen startar, det är ett av villkoren. Det innebär en ökad kostnad för förvaltningen men inte något som oroar.

– Många jobbar redan heltid och de som har deltid jobbar oftast 75-80 procent. Det blir en merkostnad men det beror ju lite på hur man använder den, det kan finnas vakanser som tillsätts med de här personerna eller så behöver vi inte ersätta med vikarier i samma omfattning, säger Maria Palm.

Den här utbildningsomgången är klar 2022 och kommunen kan söka ytterligare medel för att utbilda fler 2023.

– Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra 2023. Det är tufft att jobba 50 procent och läsa på heltid, vi följer det här och ser hur det fungerar, säger Maria Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!