Man arbetade ensam på LSS-boende – kund tog strypgrepp

I skuggan av mordet på vårdboendet i Enköping kan EP avslöja att det inte är det enda tillfället i år när personal på LSS-boenden farit illa. I juli överfölls en man av en kund som tog strypgrepp på honom när han arbetade ensam på ett boende utanför Enköping.

Mannen överfölls och blev utsatt för strypning på jobbet men åklagaren lade ner förundersökningen.

Mannen överfölls och blev utsatt för strypning på jobbet men åklagaren lade ner förundersökningen.

Foto: Heiko Junge

Enköping2022-12-14 12:02

I början av juli var två personal och två kunder från ett vårdboende utanför Enköping på väg in till stan för att uträtta några ärenden. På vägen börjar kunderna bråka och personalen gjorde bedömningen att de behövde vända om och köra tillbaka till boendet för att sära på kunderna. 

Väl tillbaka på boendet släppte de av en man ur personalen och en av kunderna på parkeringen. Boendet är ett av två LSS-boenden som ligger i nära anslutning till varandra. Båda verksamheterna drivs av samma vårdbolag. Den andra personalen och kunden som är kvar i bilen åker då bort mot det andra boendet där den kunden bor.

Mannen är då den enda personalen som är på plats på vårdboendet. Enligt uppgift till EP var kunden mycket upprörd över bråket som inträffade tidigare i bilen. Den manliga personalen försökte då lugna ner kunden och satte på en film inne på kundens rum, för att sedan själv gå ut till köket för att plocka ur diskmaskinen. Kort där efter anföll kunden mannen.

– Kunden hade en bit skumgummi som hen först kastade på mig. Sen tog hen stryptag på mig. Jag blev så chockad. Kunden hann säkert strypa mig i 10 sekunder innan jag reagerade, säger mannen som blev överfallen till EP.

Den manliga personalen kunde efter en kort kamp slå sig loss från kundens grepp, för att sedan ta sig in på personalrummet och larma kollegan som var på boendet längre bort.

Kort där efter fick mannen föras från platsen med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård och kontroller.

Polisen rubricerade initialt händelsen som försök till mord, men senare kom misstanken att ändras till misshandel. Åklagaren lade sedan ner förundersökningen, med hänvisning till att den misstänkte får vård i enlighet med lagen om stöd och service.

EP har varit i kontakt med advokat Charlotta Skogsberg för att ta reda på varför man lägger ner en förundersökning med hänvisning till gärningspersonens sjukdomstillstånd. Hon berättar hur åklagaren kan tänkas resonera:

– Ibland är det här något som man ändå tar till rätten och reder ut. Men det gör man om man anser att brottet är så pass allvarligt. Men nu stannar man antagligen för att man anser att det redan finns insatser som sätts in för den tilltalade, säger Charlotta Skogsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!