Enköpingsbo lurade mammor att swisha pengar

När barnen behövde pengar swishade föräldrarna. Men de blev lurade av en Enköpingsbo som skickade falska sms.

Tre kvinnor lurades av Enköpingsbon att swisha pengar till personer som via sms uppgav att de var deras barn, de hade bytt telefonnummer men behövde låna pengar.

Tre kvinnor lurades av Enköpingsbon att swisha pengar till personer som via sms uppgav att de var deras barn, de hade bytt telefonnummer men behövde låna pengar.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Enköping2024-03-14 11:00

Tre kvinnor i landet lurades en dag i juni förra året att swisha stora summor pengar till en Enköpingsbo som uppgav falsk identitet i sms-meddelande till kvinnorna. 

En kvinna fick sms från det hon trodde var hennes dotter som uppgav att hon hade bytt mobilnummer. De växlade några sms om vardagliga ting och sedan bad dottern mamman att betala en faktura på 23 000 kronor till ett företag. Hon hade ny telefon och inte hunnit uppdatera apparna i den.

Mamman hade en bekant som haft problem med sitt bank-id vid telefonbyte så hon trodde på historien, och swishade pengarna. Hon försökte ringa dottern på det nya numret men fick inte svar, på det gamla numret svarade dottern och mamman förstod då att hon blivit lurad.

Två andra kvinnor har blivit vilseledda på samma vis. Enköpingsbon, som är i 30-årsåldern, har skickat sms till kvinnorna där han uppgav sig för att vara deras barn som behövde låna pengar, men att de bytt mobilnummer. 

En kvinna lurades att swisha 20 000 kronor till den hon trodde var hennes dotter och en annat kvinna swishade 22 800 kronor till sin "son" som inte kunde betala en räkning.

Bevisning finns genom mannens sms-konversation med kvinnorna samt swishspårning och kontoutdrags från mannens bank som visar att han tagit emot pengar som kommer från brott.

Den åtalade mannen erkänner händelseförloppet men förnekar brott. Han åtalas nu för tre fall av penningtvättsbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!