Det var i slutet av vårterminen 2019 som utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutade om ett vitesföreläggande för en elev som inte var i skolan. Vitet innebar betalning med 100 kronor för varje dag som pojken inte kom till skolan, utan giltig frånvaro.
Pojkens mamma överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Uppsala. Hon förklarade frånvaron med att sonen hade magkatarrr, stress och ångestattackar.
Förvaltningsrätten bedömde att ansvaret för att pojken inte kom till skolan låg hos mamman. Om barnet vägrar gå i skolan, trots att vårdnadshavaren gjort sitt för att få barnet till skolan, får kommunen inte ta till ett sådant vitesföreläggande.
Överklagandet avslogs. Domstolen påpekade också att ingen medicinsk utredning hade presenterats av den överklagande föräldern när det gäller de åberopade ångestattackerna, stressen och magkatarren.
Enligt kommunens utredning hade pojkens frånvaro ökat gradvis till ett totalt hemmasittande.
Nu har förvaltningsrätten dömt ut vitet. Mamman ska betala 1 200 kronor för sonens frånvaro efter att kommunen har ansökt om att vitet ska verkställas. Det utdömda vitesbeloppet går dock till staten, inte till kommunen.
Domstolen skriver också i sin dom att syftet med föreläggandet har varit att trygga pojkens grundläggande rätt till skolgång. "Genom att skolplikten inte uppfylltts har denna rättighet förvägrats honom. Vitesföreläggandet allmänpreventiva verkan fyller i sammanhanget en viktig funktion", tycker förvaltningsrätten.