Fem par gifter sig i medeltidsborgen Utö hus i pingst

De hade gått i giftastankar ganska länge när möjligheten att ha sitt bröllop på Utö hus dök upp. Två cancerdiagnoser inom familjen gjorde det än mer angeläget.
"Min mamma brann för byggnadsvård. Därför känns det extra fint att ha vigseln i en medeltidsborg", säger Malena Heed, blivande brud.

Malena Heed och Elias Nilsson är ett av fem par som ska gifta sig på Utö hus i pingsthelgen.

Malena Heed och Elias Nilsson är ett av fem par som ska gifta sig på Utö hus i pingsthelgen.

Foto: Privat

Enköping2024-05-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Fem par kommer att gifta sig på Utö hus på Arnö under pingsthelgen, en del av projektet "Plats för kärlek" som drivs av Statens fastighetsverk (SFV).
  • Ett av paren, Malena Heed och Elias Nilsson från Stockholm, valde platsen delvis för att hedra Malenas mamma, som jobbade med fastighetsförvaltning och dog i cancer.
  • Paret anser att familjens cancerdiagnoser har påmint dem om livets korthet och betydelsen av att inte vänta med att fira kärleken.
undefined
Malena Heed och Elias Nilsson är ett av fem par som ska gifta sig på Utö hus i pingsthelgen.
undefined
Utö hus är en medeltida enkelhusborg på Arnö i Enköpings kommun.
undefined
Fem brudpar har blivit utvalda att vigas vid Utö hus i pingsthelgen. Det är Statens fastighetsverk, SFV, som äger och förvaltar byggnaden och som har bjudit in brudparen som fick ansöka om att vara med. Brudparen kommer att vara där olika tider under dagen.
undefined
Malena Heed och Elias Nilsson har bestämt sig för att bli man och hustru efter sju år tillsammans.

Pingsthelgen brukar gå i bröllopens tecken. Fem par kommer att ha sina vigslar på Utö hus som ligger på Arnö i Enköpings kommun. Projektet kallas Plats för kärlek och drivs av SFV, Statens fastighetsverk som äger och förvaltar gamla byggnader. Förra året bjöd man in brudpar till en fästning i Karlskrona. I år bir det Utö hus.

– Vi vill visa annorlunda och spännande vigselplatser som finns i vår förvaltning. Vi erbjuder brudpar möjlighet att vigas på en plats som vanligtvis är stängd eller otillgänglig för allmänheten, berättar Gustav Nordin Törnqvist, kommunikatör på SFV.

Ett par som tycker att platsen är speciell, är Malena Heed och Elias Nilsson som bor i Stockholm.

– Vi hade funderat på att gifta oss ett tag när vi fick syn på det här. Vi tyckte det såg så fint ut och ansökte om att få vara med, berättar Malena.

För Malena och Elias är det dock inte enbart en fin plats. Det betyder mer än så för dem.

– Min mamma gick bort i cancer för snart två år sedan. Hon jobbade med fastighetsförvaltning och brann för att bevara gamla byggnader. Detta var något vi pratade mycket om vid middagsbordet minns jag. Så jag känner att det blir som att hedra min mamma genom att vi gifter oss i en gammal byggnad och på en historisk plats, berättar Malena.

Elias håller med. Han drabbades dessutom också av sjukdom vilket gjorde att de båda kände att nu var det dags att slå till och gifta sig och inte gå och fundera längre.

– När min svärmor Ewa hade gått bort, då fick jag också en cancerdiagnos som upptäcktes när de tog ut blindtarmen på mig. Jag mår bra nu, men detta gjorde att livet kändes lite mera förgängligt och vi blev mer angelägna att gifta oss.

Malena och Elias har varit ett par i sju år och har två barn tillsammans. Döttrarna Faye fem år och Tintin två år. Livet har tickat på i Stockholmslägenheten och saker har kommit emellan och därför har bröllopsplanerna inte blivit verklighet.

Men så sattes allt på sin spets.

– Cancerdiagnoserna blev en sträng påminnelse om att livet är kort och att man inte ska vänta för man vet aldrig hur livet blir. När annonsen om Utö hus dök upp så kändes det som ett tecken i och med att mamma har brunnit för att ta hand om gamla byggnader, berättar Malena som också tycker det ska bli roligt att besöka den här platsen dit man tar sig med båt.

– Det är inte alla som får komma till en så gammal medeltidsborg. Det är en plats dit man inte kan åka när som helst.

Brudparen har fått information om att det inte finns någon toalett på vigselplatsen och att det inte är handikappanpassat.

– Man får ta med sig max nio gäster per brudpar, så det blir inte ett jättestort bröllop. Och vi ska inte vara där ute så länge. Dessutom är våra närmaste än så länga både unga och pigga, så det ska säkert ordna sig, säger Elias.

Festen kommer sedan att hållas på en annan plats.

– Vi har bjudit in fler gäster till lunch på Rosendals trädgård i Stockholm, säger Malena.

Nu ser paret fram emot lördagen då de ska bli man och hustru.

– Det är lite nervöst. Men vi har ju varit ett par ett tag och har två barn tillsammans, så det känns lite fånigt att kalla Malena för min flickvän. Det låter som att vi nyss har träffats. Jag tycker det är mer värdigt för vår relation att kalla henne min fru, säger Elias.

Bröllop på Utö hus

Utö hus är en medeltida enkelhusborg på Arnö i Enköpings kommun, i centrala delarna av Mälaren. Byggnaden räknas som ett av Sveriges bäst bevarade medeltida stenhus. Utö hus är sedan 1966 ett statligt byggnadsminne.

En enkelhusborg är en borg där den murade byggnaden i sig utgör hela borganläggningen. Utö hus uppfördes troligen under 1400-talet för släkten Schack.

Över hela Sverige finns kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer som staten äger. Det är Statens fastighetsverks uppgift att på ett hållbart sätt ta hand om dem så att de finns kvar till kommande generationer.

Källa: Wikipedia och sfv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!