Majoriteten av drunkningar sker ljudlöst

Den 12-åriga pojken lekte i vattnet när han försvann vid Ekillbadet i söndags. "Majoriteten av drunkningar sker tyst", säger Mona Lisa Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Under söndagen drunknade en tolvårig pojke vid Ekillabadet utanför Bålsta.  Arkivbild.

Under söndagen drunknade en tolvårig pojke vid Ekillabadet utanför Bålsta. Arkivbild.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2018-07-09 18:00

Vid 18-tiden inkom larmet till räddningstjänsten och ett stort sökpådrag inleddes. Uppskattningsvis låg pojken i vattnet upp till 50 minuter innan han hittades av räddningsdykarna. Pojkens liv inte att rädda.

– All din kraft går åt att hålla dig flytande. Man är skräckslagen, kanske andas in vatten och kämpar för att flyta. De flesta drunkning sker tyst, personerna ger inga ljud ifrån sig. Det är svårt att uppfatta att någon drunknar. Det är lurigt och det går fort, säger Mona Lisa Wernersten, verksamhetsutvecklare vid Svenska Livräddningssällskapet.

Ekillabadet är långgrunt men i området som pojken befann sig vid, var djupet åtta meter. 12-åringen var inte simkunnig.

Svenska Livräddningssällskapets råd är att barn som inte är simkunniga har vuxensällskap.

– Tolv år är en svår ålder. Då kanske man är för stor för att ha på sig en simdyna eller flytväst när man är i vattnet och man är för liten för att förstå vad som kan hända, säger Mona Lisa Wernersten.

Även om det är varmt ute påverkar vattnet kroppen när man simmar.

– Allt som är under 30 grader, är för människan kallt vatten. Det påverkar vår kropp. Därför ska man se till att man kan ställa sig upp, om man blir trött, säger Mona Lisa Wernersten.

För att undvika drunkningar har organisationen några generella råd.

– Vi har fyra regler som man bör hålla sig till. Testa din simkunnighet, den är en färskvara. Simma längs med stranden. Ha alltid flytväst i båten. Ha alltid uppsikt på barnen, aldrig mer en armlängds avstånd. Då kan du minimera riskerna och kan bada säkert, säger Mona Lisa Wernersten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!