På tisdag 18 april är det säljstart för årets majblommor. I år är blomman blå, grön och orangea och ska symbolisera fred på jorden.
Majblomman grundades 1907 av Beda Hallberg. Sedan dess kommer en ny majblomma varje år. Enköpings lokalförening har varit med nästan från början. Den bildades redan 1908.
Både på riksplanet och lokalt ser Majblomman som sin uppgift att motverka barnfattigdom. Sören Carlsson, ordförande för Majblomman i Enköping, berättar att de sämre tiderna märks på antalet som lämnar in ansökningar om att få stöd och hjälp.
– Det är vanligast att man vill ha hjälp till kläder, cyklar och aktiviteter, berättar Sören Carlsson.
Vanligtvis brukar Majblomman stötta med bidrag på runt 200 000 till 250 000 kronor om året.
De säljande barnen i årskurs 4, 5, och 6 får behålla 10 procent. Skolan får 10 procent och Majblomman lokalt får 40 procent. Resterande del går till Majblomman centralt.
Utöver allt annat ordnar Majblomman tillsammans med andra aktörer ett sommarläger för cirka 50 barn i Enköping. Till det lägret tas dock inga pengar från majblommeförsäljningen.
Sören Carlsson ser att Majblommans insatser, som lägret och bidrag till aktiviteter, kan stärka självkänslan och göra livet lite lättare för barn som inte har det så lätt. Exempelvis kan frågan om vad man gjort under sommarlovet kännas besvärlig att besvara för många.
– För dem är de där frågorna jobbiga. Nu har de fått vara med om något, säger han.
Första majblomman köps varje år av Drottning Silvia.