Maj-Britt är livrädd när hon åker taxi

Maj-Britt Westberg åker ofta färdtjänst och sjukresor. Till sin fasa ser hon hur förarna saknar munskydd: "Jag är livrädd".

"Jag tycker att alla måste ta sitt ansvar om vi ska bli fria från det här", säger Maj-Britt Westberg.

"Jag tycker att alla måste ta sitt ansvar om vi ska bli fria från det här", säger Maj-Britt Westberg.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-12-17 08:00

Enköpingsbon Maj-Britt Westberg åker färdtjänst och sjukresor med taxi flera gånger i månaden. Hon tycker att det borde vara ett självklart krav på förarna att alltid bär munskydd. Men så gott som vid alla tillfällen har de inte det.

– De har inte munskydd på sig. Det är bara någon enstaka som har haft det, berättar Maj-Britt Westberg.

– Jag tycker att det är väldigt dåligt och oansvarigt, säger hon.

På grund av sin sjukdom behöver Maj-Britt Westberg sitta fram för att kunna fälla sätet. Då blir avståndet till föraren kort. Hon brukar själv dela ut munskydd till förarna.

undefined
Munskydd borde vara ett krav för taxiförarna, anser Maj-Britt Westberg som brukar dela ut munskydd till förarna.

Arboga Taxi kör färdtjänst i Enköping.

"Ett önskemål från Enköpings kommun är att våra förare använder visir vid närkontakt med kunderna, till exempel när man hjälper till med bältet", berättar Bengt Andersson, verksamhetschef på Arboga Taxi.

"Visir är inköpt och utdelat till samtliga förare, nu har jag också uppmanat dem att omgående inhandla munskydd som också ska användas", fortsätter Bengt Andersson.

Taxi Enköping kör sjukresor. Vd:n Anders Gustavsson berättar att bolaget erbjuder sina förare munskydd om de vill använda det.

– Vi har gjort ett val att inte tvinga våra förare att använda munsskydd, utan det är på frivillig basis, säger Anders Gustavsson.

– Det är väldigt ansträngande att sitta och köra i tio timmar med munskydd på. Inom vården har man det vid patientkontakt, men vi har kundkontakt nästan hela tiden, fortsätter han.

– Vi placerar kunderna i högra baksätet när vi har sjukresor för att få ett långt avstånd mellan föraren och passageraren, säger han.

Båda taxibolagen följer Svenska Taxiförbundets rekommendationer när det gäller corona och covid-19.

undefined
"Vi har gjort ett val att inte tvinga våra förare att använda munskydd, utan det är på frivillig basis", säger Anders Gustavsson på Taxi Enköping.

– Mycket bygger på renlighet, som att man använder sprit efter kontakt med kund och att man håller avstånd. Däremot har vi inte plexiglas mellan passagerare och förare. Problemet med glas är att man får en blank yta precis framför passageraren där det kan hamna droppsmitta. Vi anser inte att det gagnar passageraren, säger Anders Gustavsson.

– Överlag tycker jag att kunderna känner sig trygga. Det är viktigt att vi, så fort vi av misstag får in någon som har visat symtom, tar bilen ur trafik och totalsanerar den. Det har vi köpt utrustning till, fortsätter han.

Taxi Enköping har alltid skyddsutrustning: visir, handskar, förkläde och munskydd, vid smittskyddstransporter, vilka EP tidigare har berättat om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!