Magnus var som en 90-åring efter covid

Magnus Ohlsson, 49, var fullt frisk när han fick covid-19. Efter 17 dygn på Akademiska har han haft en tuff tid tillbaka.

Magnus Ohlsson fick andningshjälp med syrgas men behövde inte kopplas till respirator.

Magnus Ohlsson fick andningshjälp med syrgas men behövde inte kopplas till respirator.

Foto: Privat

Enköping2021-02-27 07:20

När EP träffar Magnus Ohlsson har det gått över tre månader sedan han skrevs ut från Akademiska sjukhuset. Dagen före har han varit på återbesök på sjukhuset. Han ingår i en grupp som studeras i ett forskningsprojekt om covid-19.

Testerna vid återbesöket bekräftade att Magnus Ohlsson kan andas avsevärt lättare och syresätta blodet mycket bättre nu än när han var sjuk. Nu är syresättningen 97 procent. När han kom till akutmottagningen på Lasarettet i Enköping var syresättningen 85 procent.

– Det här tar man för givet. Det är inget man brukar tänka på, säger Magnus och klappar sig på bröstkorgen där lungorna innanför sköter andningen.

– Det är först nu man förstår hur människor som har kol eller lungcancer känner det, säger han.

undefined
Magnus Ohlsson känner sig nästan helt återställd efter tiden på sjukhuset och rehabiliteringen hemma.

Det började i höst i Luleå. Magnus jobbade tolvtimmarspass i en månads tid i sitt arbete för Dollarstore, där han är distriktschef. Där tror han att han kan ha lagt grogrunden till att sjukdomen skulle så hårt mot honom. Han var utarbetad och det kan ha försämrat immunförsvaret.

Troligen smittades han av en medarbetare där uppe i slutet av oktober. Flera andra blev sjuka samtidigt. Smittbäraren hade inga symtom.

Från första dagen som Magnus var sjuk hostade han upp tjockt slem. Dagarna gick och han låg i feber och hostade på samma sätt i sex dygn. Då kände han att han fick svårt att andas.

Magnus förstod att det var covid då han även hade fått det för sjukdomen typiska symtomet att doften hade försvunnit.

Han tog sig till covidavdelningen på sjukhuset i Luleå. Då mättes syresättningen upp till 93 procent. Han blev tillsagd att ta sig hem igen eftersom värdet var för bra för att han skulle läggas in.

Svårigheterna att andas fortsatte. Hans sambo körde ner honom hem till Enköping från Luleå i ett svep. De uppsökte omgående akuten på lasarettet. Det fortsatte direkt in på intensivvårdsavdelningen, iva, på Akademiska sjukhuset. Där låg han i fyra dygn.

undefined
Han känner att minnet har påverkats en aning, men Magnus Ohlsson tror att det var tur att han kom till sjukvård i relativt god tid och att han därför sluppit följdsjukdomar.

Magnus visar på sig hur högt upp lungorna var vätskefyllda när han kom in till Akademiska. Han upplevde att han blev omhändertagen av proffs på covid. De gav honom cortison och blodförtunnande för att stoppa inflammationer och förhindra blodproppar.

Under tiden på iva var han vid medvetande. Magnus undgick att hamna i det stadie när man sövs ner och sätts i respirator.

Han fick andningshjälp med tre olika slags syrgasmasker. När han skulle börja använda den sista, som tryckte ner syre i lungorna och andades åt honom, fick han veta att nästa steg var nedsövning och respirator om han inte klarade att använda den.

– Efter det vände det. Dagen efter fick jag komma till infektionsavdelningen.

Magnus låg kvar på sjukhuset i ytterligare nästan två veckor.

– När jag väl var därifrån fick jag värsta dödsångesten. Då kom allt i kapp mig.

Han har fått andra perspektiv på livet efteråt. Familj och anhöriga känns viktigare.

Första månaderna efter utskrivningen var han kraftlös. 17 dagar utan rörelse och den smäll hans lungor fått hade satt sina spår.

– Jag var som en 90-årig gubbe i nästan tre månader. Jag bor här i stan och kunde inte ens gå till affären.

Innan Magnus fick covid trodde han aldrig att han skulle kunna bli så svårt sjuk. Han var i god form och har tränat mycket och med många pass i veckan upp till 35- till 40-årsåldern.

– På 30 år hade jag varit sjuk två gånger tidigare. Covid önskar jag inte ens min värsta fiende, säger Magnus Ohlsson.

undefined
Mask, munskydd, har blivit en självklarhet att ta på sig för Magnus Ohlsson.
Så vet du att du är sjuk

På ne.se beskrivs symtomen på covid-19. Förlorat luktsinne och därmed delar av smaksinnet är ett tidigt och viktigt symtom.

Andra vanliga symtom på covid-19 är feber, hosta, andfåddhet, trötthet, huvudvärk, smärta, muskelvärk och ledvärk.

Täppt näsa, snuva, halsont, hudutslag, illamående och diarré förekommer, men även neurologiska symtom som pirrningar i huden.

Men en del smittade känner inga symtom alls.

Enligt smittskyddslagen är covid-19 en allmänfarlig sjukdom och en samhällsfarlig sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!