Markägarna Sonja och Bengt Ander samarbetar med länsstyrelsen i Uppsala län inom ett pågående projekt som lyfter fram Hårsbäcksdalens väldigt levande och spännande kulturhistoria.
På tisdagen var landshövding Göran Enander på plats för att lära sig mer tillsammans med Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande i Enköping, och Carina Schön (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Heby. Hårsbäcksdalen ligger på gränsen mellan kommunerna.
Sonja Ander berättar att reservatet har blivit ett väldigt populärt utflyktsmål.
– Sen pandemin kom väller det hit folk. Vi har räknat till 60 bilar här vid några tillfällen. Sen har det bara fortsatt. Det är alltmer folk som kommer hit. De har upptäckt det här stället, säger hon.
Göran Enander berättar att han och länsstyrelsen gör sådana här strövtåg för att lyfta fram skyddade områden. När det gäller Hårsbäcksdalen är reservatet dessutom nära tillgängligt från tätorterna Enköping och Heby.
– Vikten här är att det är en skyddad natur för rekreation och hälsa, säger landshövdingen.
Vi går till Festplatsen, en öppen plats som var mycket öppnare förr. Där har nya skyltar och en fotoutställning satts upp för att återberätta historien om hela bygdens festplats. De flesta av fotografierna har tagits av Bengts pappa Carl Ander.
Som mest kom över 2 000 till JUF:s (Jordbrukarungdomens Riksförbunds) sommarfester som höll till på Festplatsen i Hårsbäcksdalen. Det var uppträdanden och tävlingar i ädla grenar som slåtter med lie och räfsa eller varför inte störvässning. Festerna upphörde i mitten av 1950-talet.
I fotoutställningen på ett av uthusens väggar på Festplatsen berättas även den häpnadsväckande historien om när banvallen rasade på järnvägen på andra sidan ån. Det var 1922 och bildbeviset är mycket dramatiskt.
Om man fortsätter slingan i riktning mot Sågdammen kommer man till en plats där det har spelats friluftsteater. Där fanns förr en liten scen. Publiken satt i den lutande skogsbacken som i en amfiteater. Om detta berättar också en skylt i projektet.
Där det är som brantast, där dalsidorna sluttar ett 20-tal meter ner mot den slingrande Örsundaån, ska en skylt informera om hur åsen har bildats och formats under årtusendena.
– Det här är en så himla häftig plats. Det känns som att man sitter uppe bland trädkronorna, säger Emma Wallin, förvaltare av skyddad natur på länsstyrelsen.