En mindre trevlig doft har lagt sig över Enköping och uppmärksammas också i sociala medier. Den beskrivs som doft av gödsel.
När EP kontaktar de större jordbruken runt Enköping har vi fått till svar att de har fullt upp med att tröska just nu. Och att det inte förekommit någon gödsling.
I vanliga fall finns en period för bönderna när de ska förbereda höstsådden och då brukar de gödsla med till exempel ko- eller svingödsel. Men till just de förberedande arbetena, har de vi talat med inte kommit ännu.
En möjlig förklaring kan vara att doften kommer från andra gårdar som inte har egna djur utan istället gödslar med slam.
– Det kan mycket väl var någon som inte har djur som använder slam på sina odlingsmarker. Har man ingen eget organiskt gödsel att gödsla med kan slam vara ett alternativ. Det finns krav på att kunna spåra slam i efterhand då de som säljer ska kunna redovisa vem de sålt till. Men eftersom det finns flera reningsverk i landet att köpa från så vore det svårt i det här fallet att lätt få fram ett svar på vem som i så fall använt slam, och skapat en doft, säger Johannes Eskilsson, växtnäringshandläggare på Jordbruksverket.
Finns det några regler kring hur man får sprida gödsel?
– I Mälardalen får man fram till slutet av september gödsla utan speciella krav på att bruka ned den i marken. I oktober ska gödsel som sprids på obevuxen mark brukas ner i marken. Men det beror inte på doften som sprider sig, utan för att motverka växtnäringsförluster, säger Johannes Eskilsson.
Vid Enköpings kommun känner man inte till att det finns något specifikt som gjort att doften uppkommit.
– Vi har inte fått in något ärende som skulle kunna förklara lukten. Den beror troligen på att det sker gödsling på flera platser i kommunen och att vädret kan spela in, säger Adam Eriksson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Kan man utesluta att doften kommer från tillfälliga utsläpp av orenat avloppsvatten från reningsverket?
– Jag känner inte till någon bräddning från Enköpings reningsverk som ska ha förorsakat dålig lukt, och det gör inte heller driftansvariga. Bräddningar från reningsverk är relativt vanligt förekommande och jag har inte varit med om att det har förorsakat dålig lukt. Jag har också haft tillsyn på flera av dom slamvattendammar som finns i kommunen och dom luktar inte heller så här, svarar Adam Eriksson.
Lantbrukare brukar gödsla, men har ingen generell skyldighet att berätta om det för allmänheten.
– Nu kan det vara så att lantbrukare inte heller alltid vill säga att dom har spridit gödsel då det kan kanske kan kännas lite som att säga ”ja det var jag som fes i hissen”, säger Adam Eriksson.
Lantbrukskooperativet Lantmännen har inte några kommentarer eller tankar kring vad som skulle kunna vara den möjliga gödselsorten som skapar en så pass stark doft i Enköping. Enligt Lantmännens generella beskrivningar så är det lantbrukaren själv som tar beslut om vilken gödsling som är lämplig utifrån förutsättningar på gården, typ av gröda och kundkrav.
– Med gällande regler för gödsling så kan det skilja sig åt mellan olika regioner och för olika typer av jordar och olika tider på året, svarar Noah Sallmander, presschef på Lantmännen.
Exakt var ifrån doften kommer vet vi inte. Men vi bor i ett jordbrukslandskap där vi varje år får uppleva en och annan doft.