Luden och långsprötad insekt invaderar bostäderna

Håll i era viktiga dokument och värdepapper! Nu sprider sig supersilverfisken i Enköping.

Nu invanderar den våra bostader av den långsprötade silverfisken, supersilverfisken, som gillar torra miljöer och gärna gnager i sig papper.

Nu invanderar den våra bostader av den långsprötade silverfisken, supersilverfisken, som gillar torra miljöer och gärna gnager i sig papper.

Foto: Nomor

Enköping2022-02-03 15:07

Den är större, grövre och hårigare än en vanlig silverfisk och på rumpan har den tre långa analspröt. Och kollar man noga ser man även att den har en valrossmustasch.

Den nya supersilverfisken, eller långsprötad silverfisk som den egentligen heter, ökar nu dramatiskt både i Enköping och i resten av landet. I Sverige med 21 procent, i Enköping med hela 57 procent.

– Det beror till stor del på att vi vann upphandlingen om EHB:s bostäder och alltså har ökat antalet kunder. Men supersilverfisken har definitivt ökat i landet, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor, ett av landets ledande företag i skadedjursbekämpning.

Troligen kommer supersilverfisken med byggmaterial, prefabricerade husdelar, och den är vanlig i nybyggda fastigheter. Den kommer även med emballage som kartonger.

Till skillnad mot den vanliga silverfisken, som gillar fuktiga miljöer som badrum, trivs supersilverfisken där det är torrt. 

– Vi har ett bättre inomhusklimat än för 30 år sedan, en miljö som den trivs lättare i. Den dyker ofta upp i vardagsrum och sovrum, säger Johan Peterson.

Supersilverfisken äter papper och är en av få insekter som kan leva på stärkelse.

– Man är livrädd för att få in den i arkiv eller på museer, konstaterar Johan Peterson.

Även om den är obehaglig är den helt ofarlig för människan, den sprider ingen smitta och bits inte.

Hemma kan man hitta den i tidnings- eller bokhögar och att dammsuga extra noga kring golvlister och längst in i klädkammaren och skaka ur tidningar och böcker brukar hjälpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!