På torsdagen kunde Sveriges Radio avslöja att myndigheter och kommuner i Sverige skickat IP-adresser till Google, trots att de lovat anonymitet. Det gäller även Enköpings kommun som nu ber medborgarna om ursäkt.
– Det är oacceptabelt och vi har gjort en anmälan till integritetskyddsmyndigheten. Den här typen av incidenter ska inte få hända och vi ser allvarligt att individer fått sin integritet kränkt. Det ska inte få ske, säger Cecilia Toresäter, kommunikationschef i Enköpings kommun.
Det som hänt är att Enköpings kommun använt sig av statistikverktyget Google Analytics. Tanken var att samla in data om aktiviteten på kommunens hemsida. Via leverantören Sitevision - som äger plattformen som kommunen har sin hemsida på - skulle den här informationen samlas in anonymt. Men ett litet stavfel förstörde det löftet.
– På grund av ett fel i skripten har anonymitetsfunktionen inte aktiverats. Det visade sig att man skrivit in ett litet
p där det skulle ha varit en stor bokstav. Leverantören har skyllt på den mänskliga faktorn, men det här är såklart oacceptabelt, säger Cecilia Toresäter.
Problemet ska nu vara åtgärdat, men enligt Enköpings kommun har IP-adresserna läckt till Google ända sedan mars förra året. Hur många som har blivit drabbade är fortfarande okänt.
– För oss hade det varit svårt att upptäcka läckan, vi är inte programmerare utan det är leverantörens uppdrag. Men vi ska såklart inte skylla ifrån oss, det finns inga förklaringar till att det gått så lång tid, förklarar Cecilia Toresäter.
Vad säger kommunen till medborgarna vars förtroende fått sig en törn?
– Att vi kommer göra allt vi kan för att säkerhetsställa anonymiteten. Vi valde att bocka i rutan om dolda IP-adresser, något som inte alla kommuner gjort, just för att vi värnar om integriteten. Det är jätteviktigt för oss. Nu kommer vi troligtvis gå tillbaka till ett annat verktyg för vi behöver fortfarande samla in besöksstatisk för att utvärdera och utveckla webbplatsen, säger Cecilia Toresäter.
Kan ni garantera att det inte uppstår liknande problem i framtiden?
– Eftersom vi använder verktyg som vi själva inte programmerar blir det svårt att lova något. Den mänskliga faktorn finns också alltid där, men det vi kan lova är att vi ska försöka göra allt vi kan för att det inte ska ske igen, säger Cecilia Toresäter.