Det börjar klia i huvudet på många barn i skolan och förskolan efter den långa ledigheten. Från det att en lus funnit en plats i någons hår – brukar det ta fyra till sex veckor innan det börjar klia. Själva klådan orsakas av lusens saliv.
En rundringning bland grundskolorna i Enköping bekräftar att lössens högsäsong är igång. Många föräldrar möts av varningslappar på skoldörrarna om att nu går det löss bland eleverna.
– Det är inte ovanligt efter lov i samband med en ny läsårstermin. Visst kan det känns obehagligt, men det är inte farligt och du behöver inte få panik. Det går att behandla, säger Ritva Eriksson, enhetschef med medicinskt ledningsansvarig på Enköpings kommun.
Lössen hoppar inte från huvud till huvud. Men barn sitter ofta nära varandra och då passar lössen på att ta sig över till någon annan.
En del tycker det är lite pinsamt att få löss. Hur bör man tänka?
– Huvudlöss är inget att skämmas över. Även vuxna kan få löss. Och det har ingenting att göra med att man är smutsig eller ohygienisk.
Löss är mer aktiva under sommarmånaderna och sprids lättare då.
Vad har Enköpings grundskolor för rutiner när det börjar gå löss?
– Lärarna informerar föräldrarna. Och de är vana, har stor kunskap och kan ge råd till föräldrar som behöver. De kan också vända sig till skolsköterskan. Men oftast står det tydligt på förpackningarna med lusschampo hur du ska behandla. 1177 har bra råd också vi brukar hänvisa till.
Bästa sättet att förebygga är att luskamma barnens hår med en riktig luskam. Då syns lössen och även äggen som sitter som små gulvita prickar i håret.
– Har man påbörjat en behandling finns ingen anledning att hålla barnet hemma från skolan. Men det är viktigt att luskamma varje kväll de närmaste två veckorna och även upprepa behandlingen enligt instruktioner. Luskamma gärna hela familjen. Om flera behandlingar inte hjälper får man vända sig till sin vårdcentral, säger Ritva Eriksson.
Rekommendationen är att behandla alla i familjen där man upptäcker levande löss.
– Om tre av fyra har löss behandlar man även den fjärde, säger Camilla af Petersen, apotekare på Apoteket.
Hon betonar att man däremot inte behöver sanera bostaden.
– Man behöver inte få panik och tvätta sängkläder och så. Lössen överlever bara 24 timmar utanför huvudet, säger Camilla af Petersens.