Det var lite av en chock för träslöjdarna vid Kryddgården att läsa i EP att snickeriet skulle läggas ned. Ingen information har gått ut till det stora antal slöjdare som använder lokalen.
– Vi har inte hört ett ord om att verksamheten skulle läggas ned och blev helt tagna på sängen. Vill ha ett samarbete och kommunikation med kommunen, en diskussion med förslag på bra lösningar, säger Erik Rosvall, en av många seniorer som berörs av det oväntade beslutet.
– Kommunen har i vanlig ordning spelat under täcket. Det viskade om en nedläggning av snickeriet innan det blev offentligt, det är lite underligt att man mörkar det, säger träslöjdaren Håkan Fryklund.
Som EP skrev nyligen har vård- och omsorgsförvaltningen beslutat att de verksamheter, vävare, bokbindare och porslinsmålare, som håller till i lokalerna på Kryddgården som tidigare var Träffpunkten ska erbjudas lokaler i en lägenhet på Ormvråksgränd. Lokalen på Kryddgården behövs för hemtjänstens verksamhet vilket man informerade om i höstas.
Men någon dialog har man inte haft med de berörda grupperna om vilka ytor de behöver för sin verksamhet. I början av mars erbjöd man dem en mindre lägenhet på 70 kvadrat på Ormvråksgränd som de tittade på.
Bokbindarna får då så liten plats att de inte ryms med sin verksamhet.
– Det är ett skamligt erbjudande. Ett nonchalant handläggande främst för att man inte kommunicerat med de berörda, om vi hade haft en dialog och de frågat oss om våra behov hade vi haft ett annat läge, säger Torsten Jansson i bokbindarna.
Vävarna kan med nöd och näppe få in fem av sina åtta vävstolar i lägenheten.
– Men det största problemet är inte utrymmet utan grannarna som kanske vill få bort oss. Det dunkar rejält när fem vävstolar är igång, säger vävaren Inger Dahlén.
Även porslinsmålarna oroas över de trånga utrymmet, de använder en brännugn som tar plats och eldas upp till 800 grader under bränningen.
Svante Moberg i Aktiva Seniorer menar att det dessutom är dålig ekonomi av kommunen att lägga ned exempelvis snickeriet.
– Man har nyligen investerat en miljon i nya maskiner där. Varför förstöra något som är etablerat? Argumentet att kommunen bara ska bedriva lagstadgad verksamhet håller inte, man bygger badhus och ishockeyhallar för miljoner men rustar ned för pensionärerna trots att vi är en större intressegrupp!
– De här verksamheterna är friskvård, tar man bort dem kommer det öka behovet av hemtjänst, på sikt blir det här Ebberöds bank, säger Håkan Fryklund.
Även vid Ljunggården har kommunen planer på att ta mer utrymme i anspråk för den egna verksamheten, vilket oroar PRO som har lokaler där.
– Planeringen för Ljunggården är inte klar och det är skrämmande att se hur kommunen behandlar folk här på Kryddgården. Kommer vi att bli av med våra studierum och expedition på Ljunggården nu? Undrar Viola Andersson i PRO.
Det är tjänstemännen vid förvaltningens om tagit beslutet om lokalförändringarna.
– Men rimligtvis borde det vara en politisk fråga. Det här är verksamheter som funnits väldigt länge och är en del av äldreomsorgen, men som man nu slår sönder och pytsar ut, säger Torsten Jansson.
En plan för ett möte med politikerna föddes bland de församlade seniorerna under onsdagen.
– Vi vill ha ett möte med politikerna så fort som möjligt, där alla delaktiga kan närvara. Vi har hela tiden velat ha ett samarbete och att de ser helheten i lokalfrågan, säger Erik Rosvall.