Sedan i december förra året brygger Mullegorm (Sven Andersson och Hasse Orlov) sin öl hos Kesuddens Hantverksbryggeri, Micke Eklunds bryggeri i Hamnverken. Tidigare tillverkades ölen hos Hantverksbryggeriet i Västerås.
Vi träffas i de anrika industrilokalerna som Micke Eklund har låtit bygga om till bryggeri och provsmakningspub.
– Det känns väldigt roligt tycker vi att det blir ännu mer lokalt för vår del, säger Sven Andersson om flytten av produktionen från Västerås till Enköping.
– Det passar mig bra. Jag nyttjar ändå inte alls kapaciteten som jag har här, säger Micke Eklund.
Sedan tidigare finns Mullegorms porskryddade Joars Dricka och Joars Gästabud i Systembolagets lokala sortiment. Den tredje, Joars Skvattram, har de tagit en tillfällig paus med.
Micke Eklund har inte haft något öl på Systembolagets hyllor, tills nu. Hans Tottos Vanilla Rum Imperial Stout har nämligen godkänts för lansering i bolagets lokala sortiment.
– När Hasse och Sven körde med sina öl tyckte jag att jag lika gärna kunde haka på, berättar Micke Eklund som säger att han faktiskt inte alls har siktet inställt på att sälja till Systembolaget.
– Syftet för mig är att få hit sällskap. Jag har utvecklat provsmakningsverksamheten under de tre åren som jag har hållit på, säger Micke.
Men i coronapandemins fotspår försvann i stort sett alla provsmakningskunder.
– Det här är en sidoverksamhet som jag har. Men lite svider det ju, säger Micke som inte bara är ölbryggare utan även it-konsult.
Utöver provsmakningar säljer Kesudden till lokala pubar och restauranger. Dessutom ordnade Micke en bryggerifest förra sommaren.
Joars Dricka finns nu mera att beställa i hela landet, då den ingår i beställningssortimentet.
– Det har gått åt en låda i veckan sedan januari. Det var lite överraskande, berättar Hasse.
Ursprunget till Joars Dricka föddes långt innan Hasse och Sven började brygga kommersiellt, 2010.
– 1999 bryggde vi en porsöl första gången. 2001 var vi med på SM med en sådan sort och vann guld som debutanter, minns Sven.
Den pors som kryddar ölet plockar de och vänner lokalt. Bladen repas av för hand från kvistarna. Porsen torkas i Svens garage.
I framtiden räkna de med att även kunna återuppta tillverkningen och försäljningen av Joars Skvattram på Systembolaget.
– Förhoppningsvis finns den ute till slutet av augusti, säger Hasse.