Löftet: "Ingen förening ska drabbas negativt"

Föreningsbidragen i Enköping håller på att förändras i grunden. De ansvariga talar om ett systemskifte.

Ann Bonny, samordnare social hållbarhet, Camilla Rosenberg, stabschef på upplevelseförvaltningen och Marita Ghafouri, samordnare civila samhället.

Ann Bonny, samordnare social hållbarhet, Camilla Rosenberg, stabschef på upplevelseförvaltningen och Marita Ghafouri, samordnare civila samhället.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2020-03-06 12:00

Efter över ett år av förberedelser är det skarpt läge på söndag.

Den 8 mars är det nämligen sista ansökningsdag för kommunens föreningar att lämna in sina bidragsansökningar för 2019.

Samtidigt ska digitaliseringen av bidrags- och bokningssystemet vara fullt utbyggd i det webbaserade verktyget Interbook Go, som även används i en rad grannkommuner.

– Ingen förening ska drabbas negativt av det här, säger Camilla Rosenberg, stabschef på upplevelseförvaltningen.

Samtidigt som taxehöjningar aviserades i kommunens lokaler till 2020 minskades potten för föreningsbidrag. Protesterna lät inte vänta på sig. I ett gemensamt upprop i EP från 14 föreningar i början av förra året riktades skarp kritik mot ansvariga politiker.

Simklubben i Enköping, SK Ena, var extra tydlig i sina protester och kunde också visa på räknefel i underlaget. "Vi ska bli bättre på att lyssna in föreningslivet", lovade kommunen.

– Eftersom bidragen betalas ut retroaktivt började vi informera redan i början av förra året. Vi har haft ett 50-tal inbokade enskilda möten med föreningar, säger Camilla Rosenberg.

Marita Ghafouri, samordnare civila samhället på upplevelseförvaltningen, räknar till 26 utbildningstillfällen och flera stormöten.

– Vi har gjort det här tillsammans med föreningarna, betonar hon.

I det nya systemet ansöker inte föreningarna om ett från början fastställt antal kronor per genomförd aktivitet. Istället är det flera fördelningsgrunder som spelar in, där fem prioriterade områden definieras och ger poäng.

En förening som har verksamhet för barn och unga, arbetar för integration/minskat utanförskap, jämställdhet, värnar om delaktighet/inflytande och samtidigt arbetar för trygghet och säkerhet får maxpoäng och mest pengar.

2020 budgeteras drygt 5,3 miljoner till de samlade föreningsbidragen, mindre än de tre senaste åren. Samtidigt menar Rosenberg att siffrorna inte är jämförbara eftersom man från och med i år fördelar pengarna på ett nytt sätt.

Camilla Rosenberg menar att den beslutade besparingen med ytterligare cirka 200 000 kronor är rimlig med tanke på utfallet tre år tillbaka.

Samtidigt betonas en osäkerhet i 2020 års budget: "I och med att vi går in i ett nytt bidragssystem så är budgeten för föreningsbidrag osäkra och kan komma att förändras under året".

– Det vore väl fantastiskt om vi vänder trenden och når fler föreningar med det här nya systemet, säger Ann Bonny, samordnare social hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!