Fyra sträckor är utrustade med trafikkameror i Enköpings kommun. Enligt statistik från polisen begicks sammanlagt 2 735 trafiköverträdelser under 2020.
*Väg 55, Örsundsbro-Kvarnbolund (700)
*Väg 55, Hjulsta-Enköping (699)
*Väg 55, Enköping-Litslena (670)
*Väg 263, Litslenaby-Värsta (666)
De här sträckorna har varierande antal kameror som mäter hur fort bilförarna kör. Själva systemet kallas för ATK-mätningar (Automatisk trafikkontroll). Enligt Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK-verksamhet på Trafikverket, är inte poängen med kamerorna att bötfälla människor.
– För oss handlar det om att rädda liv. Givetvis ska de som kör för fort stå till svars för det, men vi fokuserar på att få ner hastigheten på hela sträckan. I varje kamera finns det ett system som mäter varenda fordon som kör förbi. Varken fordon eller registreringsnummer på bilen registreras, utan vi får bara reda på att ett fordon kört i en viss hastighet. Det är så vi ser hur väl vi uppnått vårt syfte, säger hon.
Genom olika bedömningar och mätningar bestämmer Trafikverket vilka sträckor som behöver kontrolleras med hjälp av fartkamerorna.
– Det ska finnas en beräknad olycksrisk på sträckan. Den risken beräknas utifrån vägtyp, flöde och hastighetsgräns. Ett exempel är om vi har en smal väg utan mitträcke, det ökar risken för möteskollision och därför sätter vi upp kameror. Samma sak gäller vägar där det passerar tusen bilar på ett dygn jämfört med en väg som bara trafikeras av hundra bilar, säger Eva Lundberg.
Utfallet, då? Jo, enligt Trafikverket så har projektets syfte uppnåtts.
– Generellt så håller 95 procent av alla som kör på en ATK-sträcka den gällande hastigheten. När vi jämför med vägar som inte har ATK är den siffran cirka 50 procent. Det är betydligt färre som håller hastigheten på sträckor utan kameror och det är en indikator på att vi prioriterat rätt, säger Eva Lundberg.
Även om det fortfarande sker trafiköverträdelser ser Trafikverket positivt på utvecklingen. Det viktigaste är att hålla ner antalet olyckor. Nu ska fler ATK-sträckor upprättas för att undvika olycksrisken på landets vägar.
– Vi kommer att fortsätta att bygga ut projektet i samråd med polisen. Det kommer att ske både i Enköping och resten av Sverige, säger Eva Lundberg.