Fler robotar ska ge Gloab fördel på tuff marknad

De konkurrerar med Indien och Kina på en global marknad. Men Enköpingsföretaget Gloab vädrar morgonluft. Nu med ny chef.

Gloab AB i Enköping, specialister på precisionsslipning i robotmiljö, generationsväxlar. Linus Wettainen tar över företaget efter sin pappa Roger Magnusson och planerna är att företaget ska växa ännu mer på en global marknad.

Gloab AB i Enköping, specialister på precisionsslipning i robotmiljö, generationsväxlar. Linus Wettainen tar över företaget efter sin pappa Roger Magnusson och planerna är att företaget ska växa ännu mer på en global marknad.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2024-03-06 05:00

Efter 34 år vid rodret lämnar Roger Magnusson över ansvaret för företaget han var med och grundade till sonen Linus Wettainen.

– Det kommer att funka bra, och de flesta som jobbar här har varit med i 15-20 år, säger Roger Magnusson som om någon vecka flyger söderut för att slå ner bopålarna i Spanien.

Industriföretaget Gloab slipar och levererar delar till bilindustrin över hela världen och företaget har växt sedan flytten till Enköping för drygt 20 år sedan.

Det är en konkurrensutsatt bransch där Gloabs styrkor ligger i hög automatisering, korta leveranstider och precisionsarbete med hög kvalitet.

– Vi slipar ytorna på kolvar så gasen inte läcker ut, men egentligen kan vi slipa vad som helst, säger Linus Wettainen.

undefined
Det finns fem robotar som sköter arbetet med slipningen av kolvar. Karl-Einar Ekegren packar färdiga kolvar vid en av de fem robotarna.

De är underleverantörer till bilindustrin och levererar omkring 1,5 miljon slipade kolvstänger om året. Deras största kund har omkring 70 procent av alla biltillverkare i världen.

Maskinerna, bland annat fem gula robotar, har blivit fler och de anställda något färre. Som mest var man 29 anställda men idag är man 18 personer.

– Vi var tvungna att köpa fler robotar för att hinna med, de kan gå även på natten. Det har gjort att vi ökat omsättningen från 22 till 30 miljoner. Fördelen är också att vi fick bort ett väldigt tråkigt jobb, att stå och byta bitar hela dagen, säger Roger Magnusson.

undefined
De flesta anställda har jobbat länge på Gloab AB. En av dem är Ali Reza Khaki som här slipar kolvstänger vid en av de manuella maskinerna, han har jobbat 20 år i företaget.

Efter några tuffa år under pandemin ser de nu en ljusning.

– Det vände 2022, folk började ringa igen och vi fick in fler förfrågningar, säger Linus Wettainen.

– Pandemin var inte det värsta. Vi agerar på en global marknad, Trumps handelskrig med Kina påverkade mer. Vi fick säga upp folk, det var tufft, men nu är de flesta tillbaka och man kan sova hela nätterna, säger Roger Magnusson.

Linus Wettainen är inte orolig för framtiden för det företag han nu tar över.

– Det ska bli spännande. Vi har flera intressanta projekt på gång med nya kunder. Vi har en ny säljare, Johan Eek, som vi rekryterat från produktionen, han kan det han gör, säger Linus Wettainen.

undefined
Johan Eeek (även känd i hockeysammanhang) ska efter 17 år i verkstaden jobba med kundrelationer. "Vi breddar oss och fiskar lite i Tyskland" säger Linus Wettainen som tar över företaget efter sin pappa Roger Magnusson.

Gloab har även ett samarbete med industrigymnasiet i Västerås med två praktikanter som eventuellt tas in i produktionen på sikt.

– Det är skönt med unga personer. De är lättlärda, alla maskiner är numera datastyrda, säger Linus Wettainen med en blinkning till pappa Roger.

– Fast sen ska de vabba, kontrar Roger Magnusson som nu går från "två jobb till noll".

– Det ska bli skönt i Spanien, jag ska berätta för er varje dag hur varmt det är där, säger han sedan med ett leende.

undefined
Kostnaden för en robot ligger på omkring 6,5 miljoner kronor för företaget. Genom ökad kapacitet och precisionsarbete kan Gloab konkurrera på en global marknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!