Lediga passtider i Enköping först i november

Nu åker folk åker kors och tvärs över landet för att få sina pass förnyade där det finns lediga tider.

Familjen Larsson från Uppsala, Camilla och Andreas med barnen William, Maja och Oliwer, lyckades få en passtid vid polisstationen i Enköping. ”Det var tur att vi inte behövde åka så långt” säger Camilla.

Familjen Larsson från Uppsala, Camilla och Andreas med barnen William, Maja och Oliwer, lyckades få en passtid vid polisstationen i Enköping. ”Det var tur att vi inte behövde åka så långt” säger Camilla.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-04-07 18:00

Efterfrågan på nya pass är stor över hela landet och den som behöver ett nytt pass kan få vänta i månader för en passtid hos polisen. 

– Det ökar hela tiden, många kommer långväga vi har haft folk från Helsingborg, Jönköping och Karlstad som har bokat tid i Enköping, säger Magnus Lind, tf gruppchef vid polisen i Enköping/Håbo.

undefined
Polisen jobbar både regionalt och nationellt för att lösa problemen med de extremt långa passköerna. Bland annat med utökade öppettider i Västerås och Uppsala.

Anledningen till de långa kötiderna är att många inte förnyat sitt pass under pandemin.

I polisens bokningssystem finns lediga tider i Enköping först i november.

– Men många bokar om sina tider och man kan hitta lediga tider lite här och var om man söker, säger Magnus Lind.

Både regionalt och nationellt jobbar polisen nu för att minska passköerna.

– Vi försöker omfördela och utbilda personal och utökar öppettiderna ibland annat Västerås, Uppsala och Gävle, säger Magnus Lind.

Andreas och Camilla Larsson med barnen William, Maja och Oliwer åkte från Uppsala till Enköping på torsdagen för att få nya pass. De ska till Grekland i början av maj och började få panik när inga lediga passtider fanns.

– Det gick inte att få någon tid alls i Uppsala så förra fredagen satt Andreas och uppdaterade bokningssystemet hela tiden och till sist fick vi den här tiden i Enköping, säger Camilla.

De är glada att de fick en tid hyfsat nära Uppsala. De sökte passtider över hela Sverige och en kollega till Camilla fick åka till Örnsköldsvik för att få sitt pass ordnat.

Hade de inte fått tag på någon passtid var planen att söka provisoriska pass som bara gäller för en specifik resa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!