Lasarettet har skrivit en händelserapport där man kommer fram till att de inte har brustit i samband med Carls död. Carls familj menar att rapporten innehåller en rad felaktigheter.
Bland annat ska en sjuksköterska inte ha journalfört viktig information om Carls hälsotillstånd som hon fått i ett telefonsamtal med Carls mamma när han kom till akuten. I anmälan framgår det också att läkaren som behandlade Carl på akuten besökt hans journal vid 14 tillfällen från det tillfället Carl gick bort tills familjen begärde ut loggutdrag från hans journal en och en halv månad senare.
I generella drag menar dock chefläkaren att lasarettet skött sin handläggning av ärendet på ett korrekt sätt.
– Nu är det ett tag sen jag tittade på det här. Jag vet att det här har dykt upp som en enskild IVO-anmälan. Som jag då bedömde fallet tyckte jag att det var korrekt handlagt, säger Aslak Rautio.
På lasarettet har man inte gjort någon Lex Maria-anmälan efter händelsen. Chefläkaren menar att han inte kan kommentera det enskilda fallet men kan berätta hur det kan gå till i ett sånt här fall.
– Jag får inte kommentera enskilda fall. Men om jag som chefsläkare bedömer att man har handlagt fallet korrekt i stora drag och om man då har ytterligare faktorer så att det som kanske har hänt kanske inte är relaterat till vårdbesöket eller behandlingen. Då kan man göra bedömningen att det här inte är en vårdskada.
I och med att ni inte gjort någon lex maria så kan man ju dra slutsatsen att ni anser att det var korrekt att skicka hem Carl med en misstänkt covid-diagnos?
– Ja man kan ju dra den slutsatsen. Om anhöriga tycker att det här är felbehandlat och felgjort och så blir det en händelsenanalys. Sen säger sjukvården att det här inte blir en lex-maria. Då får man faktiskt tolka det som du säger att sjukvården gjort bedömningen att det är korrekt handlagt. I generella termer, säger Rautio.
Rautio har också polisanmälts för tjänstefel av Carls familj i samband med utredningen.
– Det är ju så att patienter och anhöriga har rätt att driva det här även rättsligt. Inte bara inom sjukvården genom IVO och patientnämnder. Om man då skulle bli misstänkt för tjänstefel eller liknande är det jättebra att polisen utreder det så det blir klarlagt. Generellt sett.