Lärarlönerna på gott och ont

Lärarlön. Med god marginal över 40?000 kronor som topplön för en mellanstadielärare är faktiskt inte dåligt betalt, oavsett vilka jämförelser facket gör, skriver Åke ”Tråk” Svensson.

Lärarlön. Med god marginal över 40?000 kronor som topplön för en mellanstadielärare är faktiskt inte dåligt betalt, oavsett vilka jämförelser facket gör, skriver Åke ”Tråk” Svensson.

Foto: ERIK G SVENSSON

Enköping2017-09-08 06:00

Lärarförbundet har kört fast, och grottar ner sig i lönestatistik med nära nog tio år på nacken.

Fortfarande får vi läsa (EP 4 september) att skillnaden mellan lärarnas löner och andra akademikers är stor. Med statistik går som bekant allt att bevisa.

Frågan är bara med vilken statistik. Hämtad när, och var? I det här fallet definitivt inte aktuella siffror från den storstockholmsregion som Enköping och Bålsta tillhör, både på gott och ont.

Löneläget här är avsevärt högre än i landets glest befolkade delar. Det gäller både i nämnda Enköping – och speciellt – i Bålsta.

Det var det goda. Det onda är att konkurrensen om lärarna i Stockholms närhet är så överhettad att det kommunala lönesystemet, trots stora ansträngningar, har svårt att svara upp när auktionen börjar och lärarna ska välja arbetsplats.

Upplands Lärarförbund låter oss veta att en grundskolelärare tjänar 12 000 kronor mindre än en ingenjör och gymnasieläraren 14 000 mindre än en jurist.

Tokigt. Eller hur?

Dessvärre nämner inte lärar­facket ett ord om övriga yrken i den offentliga sektorn som kräver högre studier. Jag tänker närmast på grupper inom sjukvården, den sociala sektorn, militären eller polisen. Dessutom med kortare semestrar och obekväm arbetstid. Med dem vill lärarna inte bli jämförda.

Fackets siffror som ska bevisa de ovan redovisade orättvisorna, är hämtade från en SACO-rapport ­publicerad 2011, och bygger i huvudsak på lönestatistik från åren 2008–2009. Alltså i dag nästan tio år gamla uppgifter.

Av Lärarförbundets egna hemsida framgår att lärarna redan året efter den här rapporten, 2012, ”Fick mer än andra” i löneförhandlingarna.

Så travade det på under de följande åren. Och ändå handlar det enbart om avtalslönen. Alltså utan hänsyn taget till lokala löneglidningar, tusenlappar i satsningar typ Lärarlyftet och 5 000 till 6 000 extra till de som kallas ”förstelärare”.

Så, kära Lärarförbundet, sluta gnälla om gapet till andra yrkeskårer. Med god marginal över 40 000 som topplön, till och med 45 500, för en mellan­stadielärare är faktiskt inte dåligt betalt ­– oavsett vilka jämförelser facket gör. Inte heller de nära 30 000 som är dagsnotering för helt nyexaminerade lärare här i Mälardalen.

Ibland är det faktiskt just sanningen som vinner i längden. Och som kan få fler studenter att välja läraryrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!