Vardagen i skolan fortsätter efter grymma våldsdådet

Våldsdådet i Örebro beskrivs som den värsta masskjutningen i svensk historia. På Westerlundska gymnasiet i Enköping pågår en vanlig skoldag under onsdagen.
– Det hade kunnat hända var som helst, men man kan inte sitta och vara rädd för det, säger en av lärarna.

Flaggorna vajar på halvstång utanför Westerlundska gymnasiet efter masskjutningen i Örebro.

Flaggorna vajar på halvstång utanför Westerlundska gymnasiet efter masskjutningen i Örebro.

Foto: Lisa Odemyr

Enköping2025-02-05 16:23

Minst elva personer miste livet i tisdagens skjutning som skakade om Sverige. För att hedra deras minne vajar svenska flaggan på halvstång på många håll i landet, så även utanför entrén till Westerlundska gymnasiet.

– Det är svårt att ta in vad som hänt. Det kommer väldigt nära och nu handlar det om att ta hand om varandra och inte spekulera om det, säger Kerstin Hansson, lärare på försäljnings- och serviceprogrammet.

Är spekulerandet något ni kan påverka från skolans håll?

– Som lärare kan vi påverka genom att inte själva spekulera. Men det är svårt med eleverna när de får information från så många andra håll. Där får vi hoppas att vår undervisning i källkritik sitter någonstans i bakhuvudet.

Inne i skolans lokaler pågår skoldagen som vanligt.

– Det som hände är fruktansvärt tragiska nyheter. Det hade kunnat hända var som helst, men man kan inte sitta och vara rädd för det. Det får inte hindra oss från att göra det vi ska, säger Kent Sundlöf, lärare på teknikprogrammet.

undefined
På Westerlundska gymnasiet har skolan fortsatt som vanligt trots gårdagens våldsdåd, men med mer beredskap för att samtala om det med de elever som vill. Från vänster: Daniel Hellström, Kent Sundlöf och Kerstin Hansson.

Under onsdagen pågår också en UF-mässa på skolan där 250 elever får visa upp sina företagsidéer och sälja sina produkter.

– I och med det har det varit en väldigt hektisk dag och man har inte hunnit stanna upp egentligen. Men jag har inte fått någon känsla av att folk går runt och är oroliga, det känns som vanligt bland eleverna, fortsätter Kent Sundlöf.

Båda lärarna berättar att de inte har fått några frågor om gårdagen än.

– Jag tror att de flesta väntar in eleverna och känner sig för om det finns funderingar, men har de inte det är det också okej, menar Kent Sundlöf.

Daniel Hellström, som är rektor på Westerlundska gymnasiet, berättar att det som skiljer sig under onsdagen är att elevhälsan och skolledningen rör sig något mer bland eleverna för att visa att de är tillgängliga.

undefined
"Vi kan inte vika oss för yttre hot, vi måste stå upp för det friska och sunda som vi tror på. Vi vill inte ha en låst skola med vakter eller ett samhälle där alla misstänkliggör varandra", säger Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet.

Sedan tisdagskvällen har skolan även gjort flera utskick till elever, vårdnadshavare och personal med information om trygghetsskapande arbete och hur man tar de jobbiga samtalen.

– Men vi har inte gått ut med någon rekommendation att alla lärare ska adressera det här på ett visst sätt, utan det handlar mer om beredskap att kunna möta frågor och eventuell oro, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!