1962 flyttade Enköpingstvätten in i lokalerna på Östra Järnvägsgatan och under de första decennierna användes lösningsmedlet tetrakloretylen, också kallat perkloretylen, när man kemtvättade de kläder, mattor och andra textilier som Enköpingsborna lämnade in. Först i slutet av 80-talet klassades lösningsmedlet som miljöfarligt, innan dess togs avfallet från maskinerna och kastades i en container på gården. I en artikel i EP berättade ägaren till kemtvätten att man då började använda slutna system som inte släppte ut några föroreningar.
Före 2004 fanns inga gränsvärden uppsatta för föroreningarna men då dessa infördes ställde Livsmedelsverket krav på kommunerna att börja mäta halterna i sina vattenverk.
Ganska omgående upptäckes lösningsmedlet i Munksundskällan, som försörjer halva Enköping med dricksvatten. Halterna höll sig under gränsvärdet men då började kommunen jakten på föroreningskällan.
Det tog två år med omfattande detektivarbete och hjälp av konsultfirman Golder Associates innan man lyckades slå fast att utsläppen kom från kemtvätten vid Salatullen.
Kommunen anmälde kemtvätten för misstänkt brott mot miljöskyddslagen, brottsbalken och miljöbalken men brottet visade sig vara preskriberat och förundersökningen lades ner. Därmed hamnade ansvaret för undersökningar och saneringar på samhället. 2007 försattes kemtvätten i konkurs.
Sedan dess har en mängd undersökningar genomförts och det har konstaterats att föroreningen spridits både inom fastigheten och i grundvattnet. För att minska spridningen har man sedan 2008 sänkt grundvattennivån genom pumpning.
Under hela tiden har det bedömts att det har varit ofarligt att dricka vattnet eftersom halten lösningsmedel understigit Livsmedelsverkets gränsnivå på 10 mikrogram per liter vatten.
2018 kunde kommunen ta över fastigheten via en så kallad expropriation, tvångsinlösen, och sedan dess har byggnaden rivits, och arbetet med saneringen planerats.
Länsstyrelsen har klassat föroreningen som den värsta i Uppsala län och prioriterat den högst i det regionala programmet för förorenade områden.
Saneringsarbetet har i ett tidigare skede beräknats kosta upp mot 100 miljoner kronor. För ett år sedan fick Enköpings kommun beskedet att staten bistår med 73 miljoner kronor. Om dessa pengar kommer att räcka är ännu oklart.