Långt kvar innan fler friskolor kan komma till Enköping

Tre privata skolor har varit på väg till Enköping. Just nu ser det mörkt ut för i alla fall två av dem.

Tre friskolor vill etablera sig i Enköping. Än är det dock långt kvar till den första kan bli aktuell.

Tre friskolor vill etablera sig i Enköping. Än är det dock långt kvar till den första kan bli aktuell.

Foto: Lars Pehrson

Enköping2024-07-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Tre privata skolor planerade att etablera sig i Enköping, men processen har varit komplicerad och två av skolorna står nu inför svårigheter.
  • Internationella Engelska skolan och Jensen Education har båda stött på hinder, medan Tellusskolans Robinson Fannalund ser ut att kunna bli först att etablera sig.
  • Dessa potentiella etableringar är viktiga för kommunens planering, eftersom de kan innebära att kommunen inte behöver bygga en ny skola själv.
undefined
Robinson Vårfru är utflyttad på grund av vattenläcka. Tellusgruppens planer är att flytta 6-9-tillståndet man haft här till den nya etableringen i Fannalund men också att komplettera med ett tillstånd för årskurserna 4-5.
undefined
Internationella Engelska skolans planer på att bygga en skola i Enköping ser ut att ligga på is.
undefined
Magnus Johansson (M) ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tror att det behövs en ny skola inom en femårsperiod i kommunen.

Att etablera en friskola är en mångårig process och mycket kan hända som förändrar förutsättningarna under resans gång.

Det bästa exemplet på det är Internationella Engelska skolan vars planer för fyra år sedan var att komma till Enköping. 

Enligt den avsiktsförklaringen som skrevs mellan företaget och Enköpings kommun 2022 var målet att bygga en F-9-skola och idrottshall för minst 600 elever, under 2025 eller 2026. 

Efter det har i princip inget hänt och enligt skolans pressansvarige finns inget nytt att kommentera.

Friskolan Jensen Education var annars den skola som för ett år sedan såg ut att bli först att etablera sig av de tre friskolorna. Men Skolinspektionen godkände inte deras tillståndsansökan eftersom skolan uppgivit för få undervisningstimmar i SO-ämnena och slöjd. Sedan dess pågår processen endast i domstol. I maj i år gav förvaltningsrätten skolan rätt i sin överklagan men Skolinspektionen vill att kammarrätten tar upp frågan. Ännu har man dock inte fått något prövningstillstånd.

– Vi kommer att stå på oss för vi vill gärna starta i Enköping. Men just nu vet vi inte vilket år det kan bli, säger skolchefen Mats Rosén.

Om skolan blir av är den tänkt att bli en F-9-skola för cirka 600 elever och ligga i Storskogen. 

Den av de tre fristående grundskolorna som nu ser ut att kunna bli först ut är Tellusskolans Robinson Fannalund, som planerar för en 4-9-skola med 450 elever i skogen vid Bahcostaden.

Även den skolan nekades tillstånd av Skolinspektionen, då budgeten till vissa saker bedömdes vara snålt tilltagen. Skolan överklagade dock aldrig och sedan dess har det hänt saker som förändrat förutsättningarna. Företaget driver redan skolor i Enköping, en av dem, Vårfruskolan, har man varit tvungen att lämna på grund av vattenläcka.

– Så nu behöver vi inte nytt tillstånd utan kan flytta med oss 6-9-tillståndet från Vårfru till den nya skolan och sen komplettera ansökan med årskurserna 4-5, säger Tellusskolans vd Bijan Fahimi.

När skolan kan stå klar vet han dock inte. Först måste detaljplanen för området bli färdig och efter bygglovsprocessen ska skolan byggas. Han räknar dock med att en färdig skola innebär ett tillskott på 200 - 300 elevplatser jämfört med idag.

Friskolornas eventuella etableringar är av stor vikt för Enköpings kommuns planering. Om friskolorna kommer behöver kommunen kanske inte bygga någon ny skola i egen regi, något som annars behövs inom en femårsperiod, tror utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Magnus Johansson (M).

– Men skulle både Jensen och Robinson Fannalund bli av är det inte bra om kommunen också bygger, då har vi en överetablering, säger han.

En kommun kan inte stoppa en friskola från att etablera sig men får yttra sig när ansökan kommer in till Skolinspektionen. Skolinspektionen ska enligt skollagen inte godkänna en ny friskola om etableringen får påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna eller för de kommunala skolorna. 

För ett år sedan yttrade sig kommunen därför positivt till Jensen Education, som hade ansökt först, och negativt till Robinson Fannalund. Elevunderlaget bedömdes inte räcka till två nya friskolor och en etablering av båda skulle få påtagliga negativa följder, menade man.

Om Robinson nu hinner först, och redan har tillstånd, kan läget bli det omvända, menar Magnus Johansson.

– Skulle det bli så kan vi säga nej till Jensen. Vi skulle ju få så mycket dyrare kostnader om båda etablerar sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!