Lång väntan för att få elda med ved

Eldningen med ved i braskaminer och öppna spisar ökar när elpriserna stiger, men även brandrisken har ökat markant.

Höga elpriser gör att allt fler vill ha en braskamin i sitt hem, anmälningarna om installation av eldstad ökar hos kommunen och hos sotarna växer kundköerna.

Höga elpriser gör att allt fler vill ha en braskamin i sitt hem, anmälningarna om installation av eldstad ökar hos kommunen och hos sotarna växer kundköerna.

Foto: Duygu Getiren/TT

Enköping2022-10-02 12:00

Höjda elpriser gör att intresset för att värma upp bostaden med en eldstad ökar. 

– De senaste veckorna har vi fått in fler anmälningar om eldstäder än tidigare. Vi har 10-12 ärenden varje vecka, tidigare låg det under tio, säger Christina Gortcheva, chef för byggavdelningen vid Enköpings kommun.

Hittills i år har kommunen fått in 145 anmälningar, under förra året var antalet 138 och året före det 93 ärenden.

Om man ska installera en eldstad, exempelvis en braskamin, öppen spis eller kakelugn måste man göra en anmälan om det till kommunen. Bygglov måste sökas om en skorsten eller rökkanal ska installeras på fasaden på huset.

Handläggningstiden för anmälningar är fyra veckor, efter att en komplett ansökan lämnats in, och den tiden lyckas kommunen hålla trots ökningen av antalet ärenden.

undefined
Att elda rätt i öppna spisar och kaminer är en kunskap som allt färre har. Men det är viktigt att göra rätt, både för brandsäkerheten och miljöns skull.

Hos Skorstensfejarmästare Ulf Öberg i Enköping märker man av en kraftig ökning av antalet kunder.

– Det har blivit lite ketchupeffekt. Förr hade vi kanske 400 samtal i veckan. Nu har vi 800, säger Niklas Vedom, skorstensfejartekniker vid företaget.

Framför allt är det besiktning av gamla eldstäder som ökar.

– Det är mycket gamla vedspisar, kakelugnar och gjutjärnskaminer som man vill elda i igen men som kanske stått oanvända i 20-30 år, säger Niklas.

Alla orkar inte vänta på besiktningen, väntetiden har ökat från 1,5 vecka till fyra veckor, och man eldar ändå vilket innebär en stor risk.

– Det kan vara fågelbon eller trasiga rökkanaler i skorstenen. Men en skorstensbrand är inte roligt att se, det är skrämmande, säger Niklas Vedom.

undefined
Att elda med dålig ved är ett fel som många gör. Veden ska vara ren, torr och i lämplig storlek och mängden ska anpassas till eldstadens kapacitet.

Enligt Länsförsäkringar är skorstensbränder den vanligaste orsaken till bränder i villor.

– Braskaminerna är byggda för myseldning. Om man ersätter den normala uppvärmningen genom att elda med mer ved blir rökgaserna varmare än vad kaminen är byggd för, det blir för hett i skorstenen och det kan orsaka en brand, säger Per Olof Jonsson, riskrådgivare vid Länsförsäkringar i Uppsala.

Vanligast är bränder i äldre spisar, installerade på 70-80-talet, där materialet är uttjänt. Men byter man ut spisen måste man även kontrollera skorstenen som också kan vara dålig.

– Sen är ett vanligt fel att man eldar med dålig ved, kall, våt eller halvrutten. Då bildas sot och tjära som kan börja brinna i rökkanalen. Tyvärr saknas det kunskaper om vedeldning, vi jobbar mycket med sådan skadebyggande information men når inte alla, säger Per Olof Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!