Redan förra sommaren började branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel märka att människor övergav glesbygdsbutikerna för butiker i tätorterna. De butikerna kunde erbjuda större och billigare utbud med kampanjer och extrapriser.
– Det var då inflationen startade och det hänger naturligtvis ihop. Hushåll har fått en lägre köpkraft och blivit mer kostnadsmedvetna på grund av högre räntor och energipriser, säger Karin Brynell.
Livsmedelsbutiker har en tuffare ekonomisk situation att förhålla sig till. Men Svensk Dagligvaruhandel uppmärksammar nu att den lilla matbutiken på landsbygden riskerar glömmas bort. Karin Brynell vill uppmuntra kommunpolitiker att värna de lokala småbutikerna, som enligt henne är mycket mer än platser man handlar sin mat.
– Det här är en tillgänglighets- och servicefråga för människor som bor utanför tätorterna. Det handlar om mer än bara själva livsmedelsinköpen. Det handlar också om att butikerna exempelvis fungerar som paketinlämningställen och ombud för apotek.
Hon tycker att det är viktigt att understryka att oron kring småbutikernas framtid inte är en kritik mot hushållen.
– Hushållen har ju fått en pressad ekonomisk situation där man är tvungen att ställa om och där man letar pris på ett helt annat sätt än förut. Man ser sig om efter billigare och färre produkter. Och då har också mindre butiker svårare att konkurrera.
Fler och fler små livsmedelsbutiker i landet har på senare tid varit tvungna att stänga ner, eftersom antalet kunder minskat. Därför uppmanar hon nu kommunpolitiker att se över planarbetet så att mindre butiker exempelvis lättare kan bygga ut. Hon vill även att politikerna ska ta upp frågan med partivänner i riksdagen, eftersom de lokala butikerna påverkas av beslut på riksnivå.
– Men om jag ska välja det jag tycker är viktigast att kommunpolitikerna gör, är det att se över arbetet med tillsyn och tillstånd.
Tillsynskostnader för försäljning av varor som exempelvis folköl och receptfria läkemedel skiljer mellan kommuner och därmed också butiker, menar Karin Brynell.
– Självklart ska man ha tillsyn och kontroll men det vore klokt om kommunerna kunde koordinera sitt arbete så att den kostnad butiken ska betala för kontroll blir likvärdig på olika orter. Det skulle kunna innebära minskade kostnader för den lilla butiken och alla fasta kostnader som de små butikerna kan slippa är en hjälp.