Reningsverket i Enköping deltar i projektet, liksom ett stort antal andra reningsverk och flera aktörer.
– Det är ett stort projekt som förutom Mälaren även omfattar Vänern och Vättern, berättar Ingrid Hägermark, förbundschef för den ideella organisationen Mälarens vattenvårdsförbund, som står bakom.
Urinen från alla som äter nån form av läkemedel innehåller olika aktiva substanser som inte försvinner i reningsverken utan transporteras ut i Mälaren. Projektets syfte är att ta reda på hur organismerna i vattnet mår och om de påverkas av läkemedelsresterna. Projektet undersöker också förekomsten av koffein, som även det kan påverka livet i vattnet.
Minst 200 vattenprover har under det senaste året tagits på en mängd ställen i Mälaren. 100 olika aktiva substanser har undersökts i varje prov.
I höst ska rapporten vara klar att presenteras.
Hur ska resultatet användas?
– Det beror ju på vad vi får fram. Exempelvis har vi redan sett väldigt höga halter blodtryckshöjande mediciner i ett tillrinnande vattendrag. Där skulle man behöva titta på om det finns läkare som skriver ut onödigt mycket sånt, säger Ingrid Hägermark.
Hon menar att även om medvetandegraden om läkemedels påverkan på miljön stiger hos läkarkåren finns fortfarande mycket att göra.
– Alla behöver tänka till. Mycket läkemedel används i onödan. Ta exempelvis Voltaren på tub. 90 procent duschar man av, säger hon.