Läkare åtalas för våldtäkt på patient

En läkare misstänks ha vilselett en kvinnlig patient om att hon var allvarligt sjuk och sedan utsatt henne för ett övergrepp vid undersökningen. Mannen åtalas nu för våldtäkt.

Läkaren åtalas misstänkt för våldtäkt på en patient. Bilden är en arkivbild.

Läkaren åtalas misstänkt för våldtäkt på en patient. Bilden är en arkivbild.

Foto: TT

Enköping2021-03-23 16:24

Enligt åklagaren påstod läkaren att det fanns tecken på att kvinnan hade en allvarlig sjukdom som behövde undersökas. Han misstänks ha kallat henne till undersökning på Enköpings lasarett en kväll i december förra året, utanför ordinarie mottagningstid. När hon befann sig med läkaren på ett undersökningsrum ska han bland annat ha penetrerat kvinnans underliv med sina fingrar. 

– Han åtalas för våldtäkt, säger kammaråklagare Moa Blomqvist, som lett förundersökningen.

Enligt åklagaren finns inget som tyder på att kvinnan hade den sjukdom som läkaren påstod. Den undersökningsmetod som användes hade, enligt åklagaren, heller ingen relevans för den påstådda sjukdomen:

– Vi har granskat det nationella vårdprogrammet för den här typen av sjukdom och kontrollerat med läkare som är verksamma inom området.

Enligt åtalet har läkaren utnyttjat att kvinnan befann sig kvinnan i en särskilt utsatt situation, som patient i en pågående undersökning.  

– Kvinnan har inte bara utsatts för övergreppet utan också känt stark oro för sin hälsa, efter beskedet att hon måste undersökas, säger Moa Blomqvist.

Läkaren har enligt åklagaren nekat till brott och bland annat hävdat att undersökningen var medicinskt motiverad. UNT söker mannens försvarare.

Händelsen polisanmäldes i början av december förra året och en polisledd förundersökning inleddes. Mannen reste senare utomlands men utredarna fick kontakt med honom. När åklagaren övertog ledningen av förundersökningen, i mitten av januari, anhölls mannen i sin frånvaro. Han greps sedan odramatiskt när han återvände till Sverige i mitten av februari och häktades därefter på den starkare misstankegraden, sannolika skäl. 

Sedan det inträffade blev känt har man från lasarettets sida granskat journaler och intervjuat patienter för att undersöka om fler personer kan ha drabbats av liknande övergrepp från läkaren. Ingenting sådant har hittats. Dock har man uppdagat att var fjärde vårdkontakt han varit ansvarig för saknar dokumentation av honom själv. I dessa fall har dokumentation gjorts av annan personal. För 68 patienter, fyra procent, saknas det helt journalanteckningar. 

"Det som framkommit hittills är tecken på olämpligt beteende från en läkare i region Uppsalas tjänst som undergräver förtroendet för Lasarettet såväl som region Uppsala", skriver Patientsäkerhetsenheten i utredningen.

Läkaren har inte varit i tjänst sedan lasarettet blev uppmärksammade på händelsen. 

I övrigt meddelar lasarettet att man inte kan kommentera saken i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!