Från husläkarcentrum är man medvetna om problematiken som bland andra Anna Andersson och Ingrid Bengtsson framför gällande telefonkontakterna.
– I grund och botten handlar det om en brist på personal. Under en tid nu har vi legat minus med en och en halv tjänst bland sköterskorna, och då halkar vi efter när det gäller telefontiderna. Politikernas och vårt mål är att ligga på 90 procent när det gäller svar, men tyvärr har vi inte nått upp till det. Helst skulle vi såklart ligga på 100 procent, säger Maria Kilén Hermanson, verksamhetschef på Enköpings husläkarcentrum.
Hon berättar att det är problematiskt att rekrytera framför allt läkare till vårdcentralen, men att hon hoppas på bättring framöver.
– Underskottet på en och en halv tjänst bland sjuksköterskorna kommer väldigt snart att vara åtgärdat, så då ska telefontiderna också fungera bättre. Sedan råder det även en brist på läkare, det gör det. Vi har annonserat i alla kanaler vi kan, men det är ingen som söker tjänsterna.
Angående att patienter ombeds att ringa 1177, säger Maria att det främst ska ses som en patientinformation.
– Det är standard att man hänvisas till 1177 på landstingets vårdcentraler, men det är mest en information vi ger för att patienten ska veta att de finns för att ge råd. Jag förstår situationen för patienterna, men det är ju så att om läget inte bedöms som akut finns ingen garanti för att man ska få träffa någon samma dag. Men blir en åkomma värre ska man alltid ringa oss igen – då finns information hos oss om att man hört av sig tidigare.