Läkarbesök vid äldreboenden ställdes in under våren

Bristen på läkarbesök har varit ett problem vid kommunens äldreboende, framför allt under våren.

”Alla hemsjukvårdspatienter bör ha samma tillgång till läkare”, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) vid Enköpings kommun.

”Alla hemsjukvårdspatienter bör ha samma tillgång till läkare”, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) vid Enköpings kommun.

Foto: Magnus Eriksson/arkiv

Enköping2020-11-27 18:00

Enligt IVO:s granskning av covidvården på äldreboendena har 20 procent av patienterna inte fått någon individuell läkarbedömning och regionerna får skarp kritik för att de inte tar sitt ansvar.

Det gäller även region Uppsala där IVO gjort fördjupade tillsyner på tre primärvårdsverksamheter med verksamhet i Uppsala. Medicinskt ansvariga sjuksköterskor i länets kommuner har intervjuats i undersökningen.

undefined
De som bor på äldreboendena är så svårt sjuka att det skulle behövas en översyn av om tiden läkaren har är tillräcklig för vårdens behov, menar MAS i Enköping.

Även i Enköping har det funnits brister.

– Under våren hade vi problem på några av våra äldreboenden då läkarbesök ställdes in under långa perioder. Vi såg allvarligt på det och lät meddela Regionen om problematiken. Under hösten har det fungerat bättre, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) vid vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping.

Enligt det avtal kommunen har med Region Uppsala ska läkare besöka äldreboenden varje vecka, kommunens sjuksköterskor förbereder besöket och de som bedöms vara i behov av besök för individuell bedömning av läkare får det.

– Men vi kan se att de som bor på äldreboenden är så svårt sjuka att det skulle behövas en översyn av tiden som finns för läkaren att utföra sitt uppdrag är tillräcklig för vårdens behov, säger Anna-Karin Bye.

Under hösten fick kommunen ett stort utbrott av covid-19 på ett äldreboende. 

– Då hade vi en dialog med vårdcentralen och Regionens ledning och utifrån det tillsattes extratid under ett par månader för det drabbade boendet, säger Anna-Karin Bye.

Ett annat problem man ser är att samverkan med läkare för kommunens patienter på andra boenden eller inom hemtjänsten inte planeras på samma sätt. 

– Där är det inte lika vanligt att läkare från vårdcentralen gör hembesök, trots att de vi vårdar kan vara lika sjuka och sköra som på äldreboenden, säger Anna-Karin Bye.

Ett mobilt team finns dock i regionen som kommunen kan kontakta för vissa typer av insatser.

Enligt Anna-Karin Bye är den överenskommelse man jobbar utifrån grundad på 90-talet men sedan dess har vården och behoven i hemsjukvården förändrats kraftigt. Man välkomnar därför en översyn av läkartiderna på äldreboendena.

En strukturerad läkarsamverkan för alla hemsjukvårdspatienter är det som skulle stärka vården mest och minska trycket på slutenvården.

– Det ska inte ska spela någon roll om man bor på LSS-boende, äldreboende eller i sitt hem i ordinärt boende, alla hemsjukvårdspatienter bör ha samma tillgång till läkare, säger Anna-Karin Bye.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!